İşçi Olarak Çalışmak İsteyen Adaylara Birkaç Hatırlatma

İşçi alımlarını Türkiye İş Kurumu koordine etmekte olup, yayımlanan tüm ilanlar, ilan.memurlar.net servisinden sitemiz ziyaretçilerine duyurulmaktadır. İşçi olarak çalışmaya başlanılan kurumun özelleştirilmesi durumunda ne olunacağı, KPSS puanının yeniden kullanılıp kullanılamayacağı, işçinin naklinin olup olmayacağı, işçilikten memurluğa geçişin olup olmadığı gibi sorulara verilen cevaplar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Aralık 2007 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖZELLEŞTİRME HALİNDE NE OLUR?

Kamu kurumlarında işçi statüsünün yanında bir kaç statüde daha istihdam yapılmaktadır. Bu statülerin tümü, özelleştirme halinde diğer kamu kurumlarına memur olarak atanma hakkına sahip değildir.

Özelleştirme işlemleri 4046 olarak adlandırılan bir Kanuna göre yürütülmektedir. Kanunun 22. maddesinin ilk fıkrasına göre, özelleşt,irme halinde diğer kamu kurumlarına memur olarak atanma hakkına sahip olan statüler şu şekildedir:

1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak veya sözleşmeli statüde çalışmakta olanlar

2 İş kanunlarına tâbi olarak görev yapmakla birlikte toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanmayan genel müdür, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, kurul başkanı, daire başkanı, müessese, bölge, fabrika, işletme ve şube müdürü, müfettiş ve müfettiş yardımcısı, müşavir ve başuzman unvanlı kadrolara atanmak suretiyle görev yapan personel.

Yukarıdaki iki statü dışında kalan personel, özelleştirme halinde diğer kurumlara memur olarak atanma hakkına sahip değildir.

Bu bağlamda, örneğin BOTAŞ'a işçi olarak atanacak bir mühendis, bu statüde kaldığı müddetçe, özelleştirme halinde memur olarak diğer kurumlara aktarılma hakkına sahip olmayacaktır.

KPSS PUANI ÖSYM YERLEŞTİRMELERİNDE KULLANILABİLİR Mİ?

Daha öncede açıkladığımız üzere, "iki kez yerleşememe kuralı" sadece ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirmeler için geçerlidir. Adalet Bakanlığı ve TSK'nın merkezi yerleştirme dışında kalan atamaları ile işçi alımları bu sınırlamanın dışındadır. Bu nedenle, 2004 veya 2006 KPSS puanı ile işçi olarak atanmaya hak kazanan bir aday ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işlemlerine katılabilir. Bu tür bir durumda, yani işçi olarak çalışan bir adayın ÖSYM yerleştirmeleri ile bir kamu kurumuna memur veya sözleşmeli personel olarak atanması durumunda, adayın işçilik görevini bırakarak yeni görevine ertesi gün başlaması mümkündür.

İŞÇİLİKTEN MEMURLUĞA NAKİL VAR MIDIR?

İşçi pozisyonunda çalışan bir aday, kamu kurumlarındaki memur kadrolarına naklen geçiş hakkına sahip değildir. Bu statüde çalışanlar memurların sahip olduğu haklara sahip değilllerdir.

İŞÇİ'NİN DİĞER BİR İŞÇİ KADROSUNA NAKLİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Daha önce bu konuya ilişkin olarak sorulan bir soruya verilen cevabı görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber