İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Doçentlik Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Doçentlik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Yapılan değişiklikle, Üniversitelerarası Kurul bünyesindeki Doçentlik Komisyonunun üye sayısı 19'dan 21'e çıkarılmıştır. Üyelerin görev süresi 3 yıldan 2 yıla düşürülmüştür. Görev süresi biten üye bir defalığa mahsus olarak 2 yıl süreyle yeniden görevlendirilebilecektir. Herhangi bir sebeple üst üste üç toplantıya katılmayan veya bir yıl içinde en az beş kez toplantıya katılmayan üyenin, üyeliği kendiliğinden sona erecek ve durum kendisine bildirilecektir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Nisan 2021 00:10, Son Güncelleme : 16 Nisan 2021 14:43
Doçentlik Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından:
DOÇENTLİKYÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 - 15/4/2018 tarihli ve 30392 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Doçentlik Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(1) Bu Yönetmelikle verilen görevleri yerine getirmek üzere, Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Doçentlik Komisyonu kurulur. Komisyon, sosyal, fen-mühendislik, sağlık bilimleri ve güzel sanatlar alanlarından profesör unvanına sahip yirmi bir üyeden oluşur. Komisyon üyeleri, Üniversitelerarası Kurul Başkanının komisyon üye tamsayısının en az iki katı kadar önereceği aday arasından, Üniversitelerarası Kurul tarafından iki yıllığına seçilir. Görev süresi biten üye Üniversitelerarası Kurul Yönetim Kurulu kararı ile bir defa olmak üzere yeniden iki yıl süre ile görevlendirilebilir. Herhangi bir sebeple üst üste üç toplantıya katılmayan veya bir yıl içinde en az beş kez toplantıya katılmayan üyenin, üyeliği kendiliğinden sona erer ve durum kendisine bildirilir. Herhangi bir nedenle boşalan üyelik için, Üniversitelerarası Kurul Yönetim Kurulu tarafından yeni üye seçilir. Seçilen üye, yerine seçildiği üyenin kalan görev süresini tamamlar. Komisyon ilk toplantısında kendi üyeleri arasından bir başkan ve başkan vekili seçer. Üniversitelerarası Kurul Yönetim Kurulu kararı ile gerektiğinde komisyon üyelerinden oluşacak alt komisyonlar kurulabilir."

MADDE 2 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 - Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.

YÖNETMELİĞİN ESKİ MADDESİ

Madde 8 - (1) Bu Yönetmelikle verilen görevleri yerine getirmek üzere, Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Doçentlik Komisyonu kurulur. Komisyon, sosyal, fen-mühendislik, sağlık bilimleri ve güzel sanatlar alanlarından profesör unvanına sahip on dokuz üyeden oluşur. Komisyon üyeleri, Üniversitelerarası Kurul Başkanının komisyon üye tamsayısının en az iki katı kadar önereceği aday arasından, Üniversitelerarası Kurul tarafından üç yıllığına seçilir. Komisyon ilk toplantısında kendi üyeleri arasından bir başkan ve başkan vekili seçer. Üniversitelerarası Kurul Yönetim Kurulu kararı ile gerektiğinde komisyon üyelerinden oluşacak alt komisyonlar kurulabilir.


YÖK'ten yönetmelik değişikliğine dair yapılan açıklama da şu şekilde

Yükseköğretim Kurulunca, "Doçentlik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yapılan yeni düzenlemeye göre;

"Doçentliğe başvuran adayların sayısındaki artışın getirdiği iş yükünü hafifletmek, farklı doçentlik alanlarının doçentlik komisyonunda daha geniş temsilini sağlamak ve aday başvuru dosyalarını komisyon üyelerinin daha nitelikli değerlendirmesine fırsat sağlamak amacıyla" doçentlik komisyonu üye sayısı 19'dan 21'e çıkarılmıştır.

Daha önce ÜAK tarafından 3 yıllığına seçilen komisyon üyelerinin görev süresi 2 yıla düşürülmüş, görev süresini tamamlayan üyenin "performansa dayalı olmak üzere" ÜAK Yönetim Kurulu kararıyla yeniden 2 yıl görevlendirilebilmesine imkan tanınmıştır.

"Komisyon toplantılarına katılımlarda devamlılığın sağlanmasına yönelik sorunlar yaşanmaması amacıyla" herhangi bir sebeple üst üste 3 toplantıya katılmayan veya bir yıl içinde en az 5 kez toplantıya katılmayan üyenin, komisyon üyeliğinin kendiliğinden sona erdirilmesi kararlaştırılmıştır.

ÜAK Yönetim Kurulu kararı ile gerektiğinde komisyon üyelerinden oluşacak "alt komisyonlar" kurulabilmesi imkanı tanınmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber