TETAŞ elektriğe % 10.4 zam yapıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Aralık 2007 09:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Gülçin Üstün

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin Türkiye'deki temasları sürerken, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ), fonun sık sık uyarıda bulunduğu elektrik zammını tetikleyecek bir adım attı.

TETAŞ, kilovatsaat başına 8.63 YKr olan, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye (TEDAŞ) sattığı elektriğin fiyatını yüzde 10.4 artırmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvurdu. EPDK'nın önceki gün onayladığı tarife, TEDAŞ'ın maliyetlerini artıracağı için tüketiciye de zam olarak yansıyabilecek.

TETAŞ, 1 Ocak 2008'den itibaren geçerli olacak toptan satış fiyatına ilişkin tarife önerisini EPDK'ya sundu. Söz konusu tarifenin belirlenmesinde TETAŞ'ın Yap-İşlet-Devret (YİD) ve Yap-İşlet (Yİ) santrallarından dolar kuru üzerinden satın aldığı elektriğin fiyatı etkili oldu. Ayrıca TETAŞ, Elektrik Üretim A.Ş.'den (EÜAŞ) aldığı kamu santrallarından elde edilen elektriğin maliyet artışlarını da tarifesine yansıttı.

Zam olmazsa zarar eder

Bu kapsamda hazırlanan tarife EPDK tarafından onaylandı. Buna göre TETAŞ'ın TEDAŞ'a sattığı elektriğin birim fiyatı 8.63 YKr'den 9.53 YKr'ye çıkacak.

Ekonomi yönetiminin enerji KİT'lerinin birbirlerini sübvanse etmemesi ve maliyet artışlarının doğrudan tarifelere yansıması yönündeki kararı doğrultusunda TEDAŞ'ın da elektrik fiyatlarını artırması gerekecek.

Bu durumda gelecek yıl yapılması beklenen elektrik zammı oranının ne olacağında TETAŞ'ın yeni tarifesinin etkisi olacak. Aksi halde Hazine Müsteşarlığı'nın hesaplamalarına göre, TEDAŞ'ın 2008 zararı 3.4 milyar YTL'nin üzerine çıkacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber