Gizli aramaya son

Haber Giriş : 21 Aralık 2007 05:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gizli numaraların aramasından rahatsız olan cep telefonu aboneleri 2008'den itibaren telefonlarını bu tip aramalara kapattırabilecek. Turkcell kullananlar, ?yıldız 253 kare? yazarak istenmeyen numaralardan şimdiden kurtulabiliyor

ANKARA

Gizli numaraların aramasından rahatsız olan cep telefonu aboneleri 2008'den itibaren telefonlarını bu tip aramalara kapattırabilecek. Telekomünikasyon Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda 3 GSM operatörü 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren isteyen abonelere ?gizli numaralardan aranmamasını? sağlayacak.Telekomünikasyon Kurumu 2. Başkanı Galip Zerey, 6 Şubat 2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Telekomünikasyon Sektöründe Kişisel Bilgilerin İşlenmesi ve Gizliliğin Korunması Hakkındaki Yönetmelik'ten yola çıkarak gizli numaradan rahatsız olan cep telefonu abonelerinin bu tip aramalara cep telefonlarını kapattırabileceğini bildirdi. Bunun için Telekomünikasyon Kurulu'nun 19 Ocak 2006 tarihinde aldığı kararla gerekli alt yapıyı oluşturmaları için 3 GSM operatörüne 2 yıl süre verildiğini belirten Zerey, bu sürenin dolmak üzere olduğunu ifade etti.

UYMAYAN OPERATÖRE CEZA

1 Ocak 2008 tarihinden itibaren işletmecilerin gizli numaralardan aranmak istemeyen abonelere bu imkanı sağlamalarının gerektiğini anlatan Zerey, kısa mesaj gönderme, çağrı merkezini arama veya benzeri basit bir yolla talep eden abonelere ücretsiz olarak bu hizmetin sunulacağını kaydetti. Zerey, abonelerden gelen şikayetler doğrultusunda gidilen bu uygulamada, abonelerin öncelikle gizli numaralardan aranması ya da aranmaması konusunda bir tercih yapması ve bunu operatörüne bildirmesi gerektiğini, 1 Ocak'tan itibaren uygulamaya geçmeyen GSM operatörlerine kanunda öngörüldüğü şekilde gerektiğinde yıllık cirolarının yüzde 3'ü oranında ceza verilebileceğini ifade etti.

Gizlenen numaralar tespit edilebiliyor

Turkcell'den yapılan aramalarda, ?Aradığınız kişi gizli numaradan çağrı kabul etmemektedir. Numaranızı görünür yaparak kendisine ulaşabilirsiniz? anonsu yapılıyor. Zerey, gizli numa-ralardan aranmama hakkının kullanılmaması halinde de adalete yansıyan konularda hukuki prosedürlerin uygulanacağını, numaralar her ne kadar gizlense de Telekomünikasyon Kurumu'nun gerektiğinde hangi numaradan kimin arandığını detaylarıyla ortaya çıkarabildiğini ifade etti.

Turkcell uygulamaya başladı

GSM operatörlerinden Turkcell, bir süre önce devreye soktuğu uygulama sayesinde gizli numaradan gelen aramaları kabul etmek istemeyen aboneler, bu tür aramaları ücretsiz olarak engelleyebiliyor. Turkcell'in gizli numaradan arama kısıtlama servisinden yararlanmak isteyenler ?yıldız 253 kare? yazarak onaylayıp yine ?kare 253 kare? yazarak onayı devre dışı bırakmak mümkün.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber