Sakarya Üniversitesi'nden yeni proje

Haber Giriş : 10 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülkemizde yaşlı bakım elemanı yetiştirme konusunda bugüne kadar herhangi bir ciddi çalışmanın yapılmamış olması üzerine Sakarya Üniversitesi harekete geçti.

Ülkemizde yaşlı bakım elemanı yetiştirme konusunda bugüne kadar herhangi bir ciddi çalışmanın yapılmamış olmasından hareketle bu alandaki büyük bir boşluğun doldurulmasına ön ayak olan Sakarya Üniversitesi Yaşlı Bakım Elemanı Yetiştirme Projesini hayata geçiriyor.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, Proje kapsamında ilk planda 20 kursiyere eğitim vereceklerini belirterek, 640 saat olarak planlanmış teorik ve laboratuar eğitimin Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu'nda, yine 640 saat olan uygulama eğitiminin ise İstanbul'da Darülaceze ve Acıbadem Huzur Evlerine ait 5 ayrı yaşlı bakım yerlerinde yaptırılacağını söyledi.

Yaşlı Bakım Elemanı Yetiştirme Projesini, Almanya'da 15 yıldan daha uzun süre bu alanda bir ve üç yıllık olmak üzere profesyonelce eğitim veren ESTA adlı Kuruluşla ortaklaşa gerçekleştirileceklerini belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Durman, kursiyerliğe başvurmak isteyen adayların 6-24 Eylül 2004 tarihleri arasında İstanbul'da bulanan Türkiye İş Kurumu Şubelerinden birisine başvurabileceklerini söyledi. Durman, kursiyerliğe en az ilköğretim okulu mezunu, işsiz ve herhangi bir meslek sahibi olmayan, 36 yaşından gün almamış her Türk vatandaşının başvurabileceğini sözlerine ekledi.

Proje ile ulaşmak istenen hedefler

Yaşlı bakım mesleğinin özelliklerini, etik kurallarını, görev ve sorumluluklarını belli ilkeler doğrultusunda kullanmayı bilen, sağlık ve bakım ilkeleri doğrultusunda yaşlıların değişik ortam ve koşullarda bakımını yapabilen, yaşlı psikolojisi ve sosyolojisi ile ilgili temel bilgileri kazanmış, insan anatomisinin yaşlılık döneminde oluşan değişikliklerini kavrayarak mesleklerinde kullanabilen ve ilaçlarla ilgili temel kuralları tanıyan ve uygulayabilen, hijyen konusunda bilgili ve gereğini yapabilen, yaşlı beslenmesinin önemi ve özellikleri hakkında bilgi sahibi, meşguliyet terapisi ve yaşlı jimnastiği uygulayabilme yetenek ve becerisine sahip elamanlar yetiştirme hedeflenmiştir.

Projenin Başlama ve bitiş tarihi

Kursiyer olmak üzere başvuran adaylardan, 28. Eylül. 2004 günü, saat 10 00 ?da yapılacak sözlü sınavda başarılı olanlara, 04 Ekim 2004 tarihinde proje ile ilgili eğitim verilmeye başlanacak, gerek teorik gerek pratik eğitim 13 Mayıs 2005 tarihinde tamamlanacak, 16 Mayıs 2005 tarihinde yapılacak sınavı müteakiben Sertifikaları verilecek.

Katılımcılar için iş olanakları

Katılımcılar, kurs sonunda aldıkları sertifika ile yaşlı bakımı veren kamu ve özel sektöre ait huzurevlerinde, hastanelerde ve özel bakım talep eden ailelerin yanında istihdam olanağına sahip olacaklar. Kaldı ki katılımcılara % 50 oranında iş garantisi sağlanması söz konusudur. Bu meslek grubunun, Türkiye İş Kurumu tarafından yapılan bir araştırmaya göre eleman talebi giderek artan meslekler arasında yer aldığı görülmektedir. Sertifika sahibi elemanların hem yurtiçinde iş olanakları bir hayli fazla olduğu gibi hem de yurtdışında iş olanağına sahip olmaları kolaydır.

Kursiyerlere sağlanacak olanaklar

Kursiyerlere kurs süresince asgari ücrete bağlı bir ödeme yapılacağı gibi, Sakarya'da verilecek teorik eğitim süresince yeme-içme ve kalacakları yer Sakarya Üniversitesi tarafından sağlanacaktır.

internethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber