Rektör adayları 1 aydır bekliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Aralık 2007 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Cumhurbaşkanı Gül, Hacettepe, Galatasaray, Selçuk, Bilecik ve Karabük üniversitelerine henüz rektör atamadı. Adayların listesi 1 aydır Köşk'te bekliyor

BAHAR ATAKAN Ankara

Görev süresi dolan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in yerine zaman kaybetmeden atama yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, YÖK tarafından kendisine gönderilen rektör adayları listesini bir aydır Köşk'te bekletmesi merak konusu oldu.

Hacettepe, Galatasaray, Selçuk, Bilecik ve Karabük üniversitelerine henüz rektör atamayan Gül'ün, adaylar arasından birini rektör seçmek istemezse, listeleri YÖK'e geri gönderebileceği belirtildi.

30 adaydan 15'i elendi

Söz konusu 5 üniversitede yapılan rektör adayı belirleme sonuçlarına göre 6'şar kişiden oluşan listeler, YÖK Genel Kurulu'na bir ay önce gönderildi.

Kurul, 30 adaydan 15'ini eledi. Bilecik Üniversitesi'nde birinci olan Prof. Mehmet Duman, Hacettepe Üniversitesi'nde üçüncü olan Prof. Murat Tuncer, Selçuk Üniversitesi'nde üçüncü olan Prof. Safa Kapıcıoğlu, Galatasaray Üniversitesi'ndeki seçimde üçüncü olan Prof. Köksal Bayraktar'a listede yer verilmedi. Bayraktar yerine Prof. Öztek Yaman seçildi.

Kulislerde hareketlilik var

Gül'ün rektör adayları listesini bekletmesi nedeniyle çeşitli iddialar ortaya atıldı. Yükseköğretim camiasında dillendirilen bu iddialardan bazıları şöyle:

Galatasaray Üniversitesi'ndeki rektör adaylığı seçimini, mevcut rektörün görevi süresinin dolmasına 2.5 ay varken yaptıran Prof. Dr Erdoğan Teziç, GSÜ'ye kendi YÖK Başkanlığı döneminde rektör atanmasını istedi. Gül, YÖK'ün seçimi erken yaptırmasına tepki gösterdi. Seçimde en fazla oy alan adaylar arasındaki Bayraktar, "yaş haddi" gerekçesiyle Köşk'e gönderilen listede yer alamadı. Bu durum öğretim üyeleri arasında "YÖK, Bayraktar'a karşı haksızlık yaptı" yorumlarına neden olurken, bu yorumlar Köşk'e de ulaştı.

Hacettepe Üniversitesi rektör adaylığı seçiminde en fazla oyu almasına karşın Köşk'e giden listede kendisine yer verilmeyen Tuncer, Danıştay'da dava açtı. Gül, isminin neden listede yer almadığını Danıştay aracılığıyla YÖK'e soran Tuncer'in davasının sonuçlanmasını bekliyor. Tuncer, davayı kazanırsa Gül, yeni bir aday listesi hazırlanması için masasında bekleyen listeyi YÖK'e geri gönderecek. Gül'ün Tuncer'den yana eğilim gösterdiği öne sürülüyor.

Yeni kurulan Bilecik ve Karabük üniversitelerinde yeterli sayıda öğretim üyesi yokken seçim yapılmasına hem Gül hem de YÖK Genel Kurulu üyeleri itiraz etti. Rektör atamasından önce bu üniversitelere idari ve akademik kadro açılacak. Gül, buralara daha sonra atama yapacak.

YÖK'e iade

Gül'ün, 5 üniversiteden birinin listesini YÖK'e geri göndermesi durumunda, Başkanlık listeyi YÖK Genel Kurulu'na sunacak. Söz konusu üniversite için kurulda 6 aday arasından yapılan oylama tekrar edilecek. Kurul yeni bir liste hazırlayacak. Liste, YÖK Başkanı'nın imzasıyla Çankaya Köşkü'ne gönderilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber