Nükleer santralde Sinop belirsizliği

Haber Giriş : 22 Aralık 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, Enerji Bakanlığı'nın nükleer santral kurulmasını istediği Sinop'un, en erken bir yıl sonra hazır olabileceğini söyledi. Nükleer santral ilanına 21 Şubat'ta çıkılacağı için Sinop'un durumu soru işareti yarattı.

Çakıroğlu, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Sinop'ta nükleer santral kurulması için gerekli hazırlıkların tamamlanmasına en az bir yıl olduğunu söyledi. Sinop'ta çalışmaların halen sürdüğünü ifade eden Çakıroğlu, ?Jeolojik ve jeoteknik çalışmalar yapıyoruz. Sinop'taki çalışmalar henüz son aşamaya gelmiş durumda değil. Bir yılı var. Ama nükleer santral kurma ile ilgili sürecin gelişmesi de o kadar sürer? diye konuştu.

Nükleer santral için hangi ilin seçildiği, santrali kimin kuracağı konularının TAEK'in alanı dışında olduğunu kaydeden Çakıroğlu, ?Ticari taraf bizi ilgilendirmez. Biz nükleer güvenlikten sorumluyuz. Biz nükleer santral kurulabilecek alanın hazır olmasını sağlarız. Sonra isteyen istediğini yapar ancak güvensiz bir şey yapamaz? değerlendirmesinde bulundu.

-21 ŞUBAT'TA İLANA ÇIKILACAK-

Nükleer santrale ilişkin TAEK Ölçütleri'nin netleşmesi için süre 21 Aralık'ta doldu. Bundan sonraki süreçte Enerji Bakanlığı Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ), yönetmelik çıkaracak. Ardından, yasa gereği en geç 21 Şubat'ta nükleer santral için ilana çıkılacak.

Enerji Bakanlığı'nın ilk tercihinin Sinop olmasına karşın, ilana çıkıldığı tarihte Sinop'un hazırlıklarının tamamlanmayacak olması soru işareti yarattı. Nükleer santral ünite sayısı ve kurulu güce göre değişmekle birlikte, en az 5 milyar dolara malolacağından, Bakanlığın Sinop konusundaki tavrını değiştirip değiştirmeyeceği merak konusu oldu. Buna karşın, Bakanlığın elinde, hazır durumdaki Mersin Akkuyu alternatifi bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber