Türkiye, AB'ye hala yeterli proje üretemiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2007 23:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye'nin AB'nin mali yardımlarından yüzde 90 oranında yararlandığı, ancak Topluluk programları için hala yeterince proje üretemediği bildirildi.

AB uzmanları, Türkiye'nin, AB'den, mali yardımlar, Avrupa Yatırım Bankası kredileri ve Topluluk Programları olmak üzere 3 alanda yardım aldığını belirtti.

Türkiye'nin mali yardımlar ile Avrupa Yatırım Bankası'nın kredilerinden çok iyi derecede yararlandığını ifade eden uzmanlar, hibelerin yüzde 90'nın kullanıldığını, sivil toplum kuruluşları (STK) ile yerel yönetimlerin bilgi ve tecrübelerinin artmasının bu alanda başarıyı yükselttiğini kaydetti.

Türkiye'nin, asıl olarak, AB'ye tüm üye ve aday ülkelerin maddi katkılarıyla uygulanan topluluk programlarından faydalanamadığını vurgulayan uzmanlar, Türkiye'nin bu programlara, ekonomisinin büyüklüğü ve GSMH'sinin AB içinde üst sıralarda olması nedeniyle ciddi katkı payı yatırdığına dikkati çektiler.

Katkı paylarının ortak bir "havuzda" toplandığını ve proje başı ülkelere dağıtıldığını anlatan uzmanlar, Türkiye'nin yatırdığı para kadar bile proje üretmediğini bildirdiler.

Türkiye'de araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerinin çok yaygın olmaması ile proje üretme geleneğinin bulunmamasının bu sonuçta etkili olduğunu aktaran uzmanlar, programlardan en çok proje vererek en fazla yararlanan Almanya'da, araştırma yapma geleneğinin çok yüksek seviyelere çıktığını anlattılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber