Sayıştay Denetçisi sordu: 'Dans eden eşek' tamam, peki cevizler nerede?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Aralık 2007 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sayıştay'ın Gaziantep'teki incelemeleri 'Dans Eden Eşek'le sınırlı değil. Müfettiş belediyenin 14 ağacındaki cevizleri tek tek hesaplayıp zimmet çıkardı

AHMET KAYA

GAZİANTEP - Sayıştay'ın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ndeki denetimlerine 'oyuncu eşek'lerin yanı sıra belediye bahçelerindeki cevizler de takıldı. Ağaçlardan toplanıp belediyenin yemekhanesinde tatlılarda kullanılan cevizler için 1400 YTL zimmet çıkarıldı!

İddiaya göre, Sayıştay Denetçisi Muhammet Öztürk, geçen temmuz-ağustos aylarında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde rutin teftişe başladı. Öztürk, iki genel sekreter yardımcısı ile Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy'un oturduğu belediyeye ait lojmanın, belediye kayıtlarındaki gibi 120 metrekare mi yoksa daha mı büyük olduğunu denetlemek için ölçüm yapmak istedi. Müfettiş Öztürk, tek başına lojmanlara giderek dış cepheden ölçüm yaparken, lojmanların korunması için bulundurulan köpeğin saldırısına uğradı. Yardım çığlıkları üzerine çevreden yetişenlerin kurtardığı Öztürk, belediye görevlilerine, "Köpeği üzerime kasıtlı olarak saldırttınız" dedi. Belediye görevlileri iddiayı reddetti.

Önce eşek zimmeti

Bu gelişmenin ardından müfettiş Öztürk, önce Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Şehit Tiyatrosu tarafından ücretsiz olarak sahnelenen 'Dans Eden Eşek' oyununda eşek rolünü oynayan ve sunuculuk yapan iki kişiye, adları ile fotoğrafları oyun afişinde olmadığı halde para ödendiği gerekçesiyle belediyeye 3 bin 582 YTL zimmet çıkardı. Belediyenin eşek rolündeki oyuncu ve sunucuya anlaşma gereği ödeme yapıldığı yolundaki itirazı da müfettiş tarafından kabul edilmedi.

Belediyeyle ilgili denetimlerini sürdüren Sayıştay Müfettişi, ilgililere çeşitli semtlerdeki park ve bahçelerde bulunan belediyeye ait 14 ağaçtaki cevizlerin akıbetini de sordu. Görevliler de az sayıdaki ağaçların cevizlerinin ihale edilme olanağı bulunmadığını, o nedenle toplanıp belediye yemekhanesinde tatlılarda kullanıldığını söyledi. Ancak, müfettiş Öztürk bunun yasal olmadığını belirterek hesap yaptı. Müfettiş 14 ağacın her birinden 1000 ceviz toplanabileceğini, bir cevizin 10 Ykr olduğunu belirtip, ağaç sayısına göre toplam 14 bin cevize karşılık Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne 1400 YTL zimmet çıkardı. Belediye, bu zimmete de itiraz etti, ancak bu da kabul görmedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Asım Güzelbey, Sayıştay müfettişlerinin her şeyi ince eleyip sık dokumasının aslında iyi olduğunu, ancak kendilerinin haksızlığa uğradıklarını söylüyor:

"Müfettişin lojmanlarla ilgili incelemesi sırasında köpeğin saldırmasından haberimiz yok. Kaldı ki bu lojmanların 120 ile 160 metrekare arasında olanlar için ödenen kira bedeli belli. Biz de zaten 120 metrekare üzerinden işlem yapmışız. Bir başka zimmet konusu 14 ağacın cevizi. Koskoca belediye 14 tane ağacın cevizini mi ihale edip satmalı? Cevizler ne olmuş? Yemekhanemizde çıkarılan tatlılarda kullanılmış. Ama zimmet çıkarıldı."

'Eşek mi oynatacaktık!'

Asım Güzelbey, 'Dans Eden Eşek' oyunuyla ilgili 'zimmet' iddialarına ise, "Eşeği oynayan oyuncuyu saymamışlar, ahırdan eşek mi getirip oynatacaktık?" demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber