'Sigara içilmesin' zammı gündemde

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 25 Aralık 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TAPDK, sigarada vergi ve fiyat artırılarak tüketimin azaltılması için çalışma yürütüyor. Hazırlanan model Maliye Bakanlığı'na sunulacak.

Sigaraya geçen ay yapılan fiyat ayarlaması sonrası bir Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı daha gündeme geldi. Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan, vergi ve fiyat artırılarak tüketimin azaltılması için, sigaradaki ÖTV'nin yükseltilmesine yönelik çalışma yürüttüklerini açıkladı.

ARA MEKANİZMA LAZIM

Çalışkan, tütün mamullerinin mevcut durumdan farklı olarak hangi modellerle vergilendirilebileceği yolunda alternatif çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Amacın 'vergi ve fiyat artırılarak tüketimin azaltılması' olduğunu anlatan Çalışkan, Maliye'ye vergisel düzenlemeler ve fiyatların yükseltilmesi için alternatif öneriler sunacaklarını vurguladı. Çalışkan, maktu ve nispi vergilemenin süreceğini, ancak bu vergilerle ilgili olumsuzlukları giderecek ara mekanizmalar konulmasını gerektiğini ifade etti. Nispi vergilemede, fiyat üzerinden vergi alındığına işaret eden Çalışkan, şöyle devam etti:

MODEL NASIL OLACAK?

"Bu sefer ne oluyor, firmalar fiyatı artırmıyor. O yüzden sisteme dengeleyici unsur olarak maktu vergileme konulmuş. Asgari maktu vergi de, alttaki düşük fiyat kategorisindeki sigaraları yukarı doğru itiyor ama fiyat artışı yapıp yapmamak üsttekinin keyfine kalmış. Koyacağımız model hem alt hem de üst fiyat grubundaki üreticileri zam yapmak zorunda bırakmalı. Tüketimi azaltacak fiyatlandırmayı sağlayacak vergileme modeli lazım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber