Beyaz Saray, İsrail'i kınamaktan kaçındı

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Doğu Kudüs'teki şiddet olaylarından endişe duyduklarını ve olayları yakından takip ettiklerini belirtirken, İsrail'i kınamaktan kaçındı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2021 22:38, Son Güncelleme : 11 Mayıs 2021 00:07

Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, işgal altındaki Doğu Kudüs'te devam eden şiddet olaylarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Doğu Kudüs'ten "İsrail" olarak bahseden Psaki, "İsrail'de devam eden şiddet olaylarını yakından takip ediyoruz. Son günlerde gördüğümüz şiddetli çatışmalar dahil, bölgedeki durumdan endişeliyiz." ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın hafta sonu İsrailli mevkidaşı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini anımsatan Psaki, "Sullivan, Filistinli ailelerin evlerinden muhtemel tahliyeleri hakkındaki endişelerini bir kez daha dile getirdi. İkili ayrıca, Gazze'den İsrail'e füze atılmasının kabul edilemeyeceği ve bunun kınanması gerektiği konusunda mutabık kaldı." görüşünü paylaştı.

Psaki, ulusal güvenlik ekibinin bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini sözlerine eklerken, İsrail'in Filistinlileri yerlerinden etmeye yönelik politikalarını ve Mescid-i Aksa'ya yaptığı baskını kınamaktan kaçındı.

- İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşananlar

İşgal altındaki Doğu Kudüs, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşayan Filistinlilere zorunlu göç tehdidi nedeniyle gergin günlere sahne oluyor. İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki saldırıları da kutsal kentteki gerilimi tırmandırıyor.

İsrail polisi, 7 Mayıs'ta yatsı namazı sırasında Mescid-i Aksa'yı basarak, cemaate plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale etmişti. Bölgede tansiyonu artıran saldırıda, 205 Filistinli yaralanmıştı.

İsrail polisi, bu sabah da fanatik Yahudilerin baskınını önlemek için Mescid-i Aksa'da nöbet tutan Filistinlilere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla saldırmış, olayda 331 kişi yaralanmıştı.

ABD yönetiminden "hem İsrail hem Filistin'e" tansiyonu düşürme çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırılarını doğrudan kınamaktan kaçınırken, bölgede tansiyonun düşürülmesi için "hem İsrail hem de Filistin tarafına" çağrı yaptıklarını söyledi.

Price, günlük basın brifinginde, Doğu Kudüs'teki son durumu ve bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Sözlerine İsrail'e roket atan Hamas'ı şiddetle kınayarak başlayan Price, Doğu Kudüs'te tansiyonun artması ve şiddet olayları nedeniyle endişe duyduklarını ve gerilimin düşürülebilmesi için iki tarafla da görüşmeler yaptıklarını belirtti.

"Tüm taraflara tansiyonu düşürme çağrısı yapıyoruz. İsrail'in de kendini savunma hakkını tanıyoruz." diyen Price'ın, son günlerde "tansiyonun azalması için attığı bazı adımlar" için İsrail hükümetine teşekkür etmesi dikkat çekti.

"Peki ne zaman Filistinlilerin kendini savunma hakkı olacak?" şeklindeki bir soruya, "Genel olarak tüm ülkelerin kendini savunma hakkını tanıyoruz." şeklinde yanıt veren Price, daha sonra bunu genel bir ifade olarak kullandığını ve bu ifadenin Filistin'i devlet olarak kabul ettiği anlamına gelmediğini söyledi.

Sözcü Price'ın, "Bugün İsrail 13 kişiyi öldürdü, bunların muhtemelen 5-6'sı çocuk. Filistinli çocukların öldürülmesini kınıyor musunuz?" şeklindeki soruya yanıt verirken zorlandığı görüldü. Tüm sivil ölümlerini ciddiye aldıklarını kaydeden Price, şu an ellerinde Filistinlilerin ölümüne ilişkin bağımsız ve teyit edilmiş bilgiler olmadığını, dolayısıyla gündeme gelen bu haberlere girmeyeceğini belirtti.

- İsrail polisinin aşırı güç kullanıp kullanmadığı sorusuna cevap vermedi

"Müslümanların 3. kutsal yeri olan Mescid-i Aksa'ya yönelik İsrail polisinin ihlalleri konusunda polisin sorumluluğu nedir? İçeride çocuklar ve çok sayıda insan varken plastik mermiler atıldı." şeklindeki soruya yanıt veren Price, "Bu elbette oldukça endişe duyduğumuz bir şeydi." diye cevap verdi.

Price, İsrail polisinin Doğu Kudüs'te aşırı güç kullanıp kullanmadığıyla ilgili ısrarlı sorulara net bir yanıt vermekten kaçındı ve iki tarafa da sükuneti sağlama çağrısında bulunmakla yetindi.

- Şeyh Cerrah'taki evlerle ilgili süreçte İsrail sorumlu davranmalı

Şeyh Cerrah bölgesinde Filistinlilere ait evlerin boşaltılmasına ilişkin süreci yakından takip ettiklerini hatırlatan Price, "Bölgedeki Filistinli sakinlere sorumlu ve müşfik davranması hususunda İsraillilere çağrıda bulunuyoruz." dedi.

Söz konusu evlerde yaşayan Filistinlilerin nesiller boyu bu evlerde oturduklarına işaret eden Price, tahliye kararının şu anda askıya alınmasını memnuniyetle karşıladıklarını sözlerine ekledi.

- İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da ibadet eden Filistinlilere müdahalesi

Son 3 gündür devam eden olaylarda Filistinli göstericilere yönelik sert müdahalelerde bulunan ve Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen İsrail polisi, Filistinlilere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale etmişti.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisinin Aksa'daki saldırılarında yaralı sayısının 331'e çıktığı, aralarında ağır yaralıların da bulunduğu aktarılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber