Derdini anlatamayan Bakan...

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 26 Aralık 2007 21:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, elektrik zammına gelen tepkilerin haksız olduğunu savundu

Şimşek, sık sık iş kazasına neden olan Türkçesiyle ?Arkadaşlar, buna zam dersiniz, fiyat ayarlaması dersiniz, ne derseniz deyin. Sorun o değil. Türkiye, kaldırabileceğinin en iyisini sanayicimiz ve tüketicimiz açısından yapmıştır, okey? dedi

Uzun yıllar uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch'te çalıştıktan sonra Türkiye'ye ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak dönen Mehmet Şimşek'in Türkçe anlatımındaki sıkıntısı sürüyor. Kurban Bayramı'nda IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni'yle 7'nci gözden geçirme toplantısında konuşmasına İngilizce başlayan, daha sonra özür dileyerek Türkçe devam eden Bakan Şimşek, bu kez de elektriğe yapılan yüzde 15'lik zamma gelen tepkileri cevaplarken zorlandı.

Soru yağmuru

AK Parti grup toplantısı öncesinde, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, reel ve nominal bazda elektrik fiyatlarının düştüğünü, ancak girdi maliyetlerinin yükseldiğini belirterek, elektrik fiyatlarındaki artışın, en son konuşulması gereken konu olduğunu söyledi. Daha önce sanayide elektrik fiyatlarını yüzde 6.5 indirdiklerini ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

?Nereden gelmiş? Yüzde 1.5 TRT payını kaldırmışız, yüzde 5 de indirim yapmışız. Tamam mı arkadaşlar? Okey. Nominal bazda elektrik fiyatları düşmüş, yüzde 6.5 düşmüş. Reel bazda elektrik fiyatları yüzde 70'in üzerinde aşağı düşmüş, okey. Bu halde, girdi maliyetleri ne olmuş? Elektriğin yüzde 52'si doğalgazla üretiliyor. Petrol, doğalgaz birbirini 6 ay gecikmeyle takip ediyor. Petrol fiyatları 25-26 dolardan 90 doların üzerine çıkmış. Peki yani bir bakın şu hesap kitaba... Reel olarak, bir de maliyetlere göre elektrik fiyatlarında artış falan, filan... Aman ne olur, en son konuşulması gereken konu bu.?

Şimşek, bir gazetecinin, ?Aslında elektrikte bir artış yok mu?? sorusu üzerine de şunları söyledi: ?Sorun şu; Elektrik bir anlamda kamu hizmetidir. Dikkat ederseniz, şu rakamlardan yola çıkarsanız... O konuda hükümetimizin yaptığı, mevcut dünya konjonktüründe, yani petrol ve doğalgaz fiyatları bu kadar artarken, kesinlikle... Yani başarması çok kolay olmayan bir süreç. Geçmişte, petrol fiyatlarının 90 dolar olduğu günlerde bu memleket neredeydi? Ne olur biraz tarih... İyi ekonomistler, iyi stratejistler, iyi gazeteciler, iyi tarih bilenlerdir, gerçekten.?

Çorap alırken de fiyat ödenir

Mehmet Şimşek, aynı yöndeki başka sorular üzerine ise ?Arkadaşlar, buna zam dersiniz, fiyat ayarlaması dersiniz, ne derseniz deyin. Burada sorun o değil. Türkiye, kaldırabileceğinin en iyisini sanayicimiz ve tüketicimiz açısından yapmıştır, ne olur rakamlara bakın. Hala ikna olmadıysanız... Ortada her şey arkadaşlar. Memlekette çorap alırken belli bir fiyat ödemek zorundasınız, bunu da alırken? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber