'Öğretmene izin almadığı' için ceza verildi

Haber Giriş : 26 Aralık 2007 10:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Öğrencilerine Atatürk portreli tişört giydirdiği gerekçesiyle Isparta IYAŞ Selçuklu İlköğretim Okulu beden eğitimi öğretmeni Halil İbrahim Özçimen'e maaş kesintisi cezası verildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Teftiş Kurulu Başkanlığı ise cezanın, Atatürk portreli tişört giydirildiği gerekçesiyle değil, ?izin alınmadığı' için verildiğini savundu.

Öğrencilerine Atatürk portreli tişört giydirdiği için ceza alan Özçimen'in haberinin basına yansımasının ardından; MEB Bakanı Hüseyin Çelik konu ile ilgili soruşturmanın genişletilmesini istedi. Teftiş Kurulu Başkanlığı yaptığı araştırma doğrultusunda Bakan Çelik'e sunulmak üzere hazırladığı raporda; Özçimen'in ?Öğrenicilerine Atatürk tişörtü giydirdiği için maaş kesme cezası aldı? iddiasının doğrulanmadığını açıkladı.

İKİ CEZANIN NEDENİ DE ?İZİN'ALINMAMASI

Teftiş Kurulu, yapılan araştırma doğrultusunda Özçimen'e ?1/30 oranında aylık kesintisi' olarak verilen cezanın ?ikamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terk etmek? kapsamında değerlendirilerek verildiğini açıkladı. Kurul, verilen ?kınama' cezasının ise öğretmen Özçimen'in baskılı tişörtlerin öğrenicilere giydirilmesi konusunda ?okul idaresinden izin almadığı' gerekçesiyle verildiğini bildirdi. Kurul, raporunda; ?Cezaya esas olan raporda, söz konusu tişörtlerin öğrenciler tarafından giyilmesinin bir kusur ve sakıncası olmadığı? ifadesine de yer verdi.

BAKANLIK SORUŞTURMASINA GEREK GÖRÜLMEDİ

Kurul raporunda, Isparta Valili tarafından yapılan soruşturma neticesinde söz konusu cezaların verildiği bildirilen kurur kararında, disiplin cezası teklifinin ilgilinin savunması alındıktan sonra tebliğ edildiği ve disiplin cezasına itiraz edilmemesi sonucu kesinleştiği açıklandı. Kararda, Isparta Valiliği dışında hiçbir merci tarafından tevsi-i tahkikat talebinde bulunulamayacağından, bu süreçte yapılacak idari bir işlem bulunmadığı ?kanaatine' varıldığı bildirildi. Kurul, bakanlık tarafından soruşturma yapılmasına gerek olmadığı sonucuna vardığını açıkladı.

İL HUDUTLARINI İZİNSİZ TERKETME

Özçimen'e verilen ceza 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125'inci Maddesinin C bendinin g fıkrası uyarınca verildi.Söz konusu kanunda, ?Memurun ikamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terk etmesi halinde, ilk sefer için 30'da 1 oranında aylıktan kesme cezası uygulanır. Tekrar etmesi halinde ise ceza 8'de 1 oranına kadar çıkarılabilir? ibaresi yer alıyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı Personeli İzin Yönergesi'nin 6'ncı maddesinde de, ?Her türlü izinlerde, izine ayrılan memurlar için görevli bulunduğu birimlerce izin onay belgesi düzenlenir' hükmü yer alıyor.

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GEREKÇESİ ?İDAREYE KARŞI ÇIKMAK'

Isparta IYAŞ Selçuklu İlköğretim Okulu beden eğitimi öğretmeni Özçimen, okul kulübü 19 Mayıs törenlerinde öğrencilerine ön yüzünde Atatürk portresi, arka yüzünde ?Cumhuriyete Sahip Çık' yazılı tişört giydirdiği gerekçesiyle maaş kesintisi cezası almıştı. Isparta Milli Eğitim Müdürlüğü; ?Okul idaresinin karşı çıkmasına rağmen ve yapılan uyarıyı hiç sayarak, ön yüzünde Atatürk, arka yüzünde Cumhuriyete Sahip Çık yazılı 12 tişörtten 11 tanesinin üzerindeki yazının kapatılarak, okulda kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında spor kulübü öğrenicilerine giydirdiğiniz sübut bulmuştur? gerekçesiyle cezayı onaylamıştı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber