Asgari ücretliler TBMM'de lobi yapıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2007 13:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, hükümetin, asgari ücreti pazarlık konusu haline getirdiğini belirterek, ''Asgari ücretin pazarlığı olur mu?'' diye sordu.

Asgari Ücretliler Derneği Başkanı Kazım Çorap ve beraberindeki heyeti kabulünde konuşan Vural, asgari ücretle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

''Maalesef asgari ücretli, hükümet politikalarıyla geçmişteki gibi yine mahkum edilecek. Sorunlarıyla baş başa bırakılacak'' diyen Vural, geçen dönemlerde olduğu gibi asgari ücretlilerin durumunun iyileşmesi yönünde olumlu bir adım atılmadığını savundu.

Oktay Vural, hükümetin gündeme getirdiği, asgari ücretin belli oranlarda vergi dışında bırakılmasını da eleştirerek, ''Asgari ücreti vergi dışı bırakıyoruz'' demenin aslında, bir cepten alınanın diğer cebe koyma anlamı taşıdığını belirtti.

-''ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERECEĞİZ''-

Hükümetin asgari ücretliye yüzde 6 verirken, yüzde 10 geri aldığını öne süren MHP Grup Başkanvekili Vural, şöyle devam etti:

''Hükümetin uyguladığı ekonomi politikası, vatandaşları asgari ücrete mahkum eden bir politikadır. Gelinen bu noktada, asgari ücretlilerin sıkıntılarının çözümü konusunda hükümetin ortaya koyduğu somut bir adım yok. Sıkıntılar devam edecek. Türkiye'de kayıt dışı istihdam artıyor. Onun bedelini de çalışanlara ödetiyorlar. Kamu kesiminde 'hizmet satınalma' yoluyla ihaleler yapılıyor. Burada da asgari ücretli çalışmalar yoğunlaşıyor. Devlet asgari ücretli istihdamı çoğaltmaya yönelik girişimlerde bulunuyor. Bu alanda ciddi hak kayıpları oluyor. MHP olarak asgari ücretlilerin sorunlarıyla ilgili bir araştırma önergesi hazırladık. Meclis Başkanlığına sunacağız.''

MHP'li Vural, Türkiye'de istihdamın yüzde 40'ının asgari ücretle çalıştığını dile getirerek, ''Günlerdir toplantılar yapılıyor. Asgari ücret, bir insanın onurlu bir şekilde yaşayabileceği ücrettir. Asgari ücretin pazarlığı olur mu? Hükümet bunu bir pazarlık konusu haline getirdi. İnsanın ekmeğinden, ailesinden kısmayı, lokmasından kısmayı pazarlık konusu yapan zihniyet, nasıl bir sosyal devlet anlayışını gerçekleştirebilir? Bu yaklaşım tarzından vazgeçilmeli. Asgari ücret artık insanca, asgari olarak geçimini sağlayabilecek bir standarta yükseltilmelidir'' diye konuştu.

-''HERKESTEN MANEVİ DESTEK İSTİYORUZ''-

Asgari Ücretliler Derneği Başkanı Kazım Çorap da Meclis'teki işleyişi çok iyi bilmediklerini, bu yüzden randevuya geç kaldıklarını söyledi.

''Derneğimiz gariban derneği. Kapılar bize kapalı. 20 dakika kapıda bekledik'' diyen Çorap'a, Oktay Vural, ''Burası TBMM. Sizleri her zaman burada misafir etmekten mutluluk duyarız'' karşılığını verdi.

Çorap, Askeri Ücret Tespit Komisyonunun yarın son kez toplanacağını da hatırlatarak, ''Büyük ihtimalle bizi 1 yıl boyunca sefaletle baş başa bırakıp devam edecekler. Bu konuda duyarlı olan herkesten manevi destek istiyoruz. Onun için geldik. Artık sefaletle baş başa bırakılmak istemiyoruz. Yeter artık çektiğimiz sefalet'' dedi.

Daha önceki yıllarda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararı çıkıncaya kadar ümit taşıdıklarını, ancak şimdi o ümitlerini de kaybettiklerini anlatan Çorap, hükümetin günler öncesinden 2008'de asgari ücrete yüzde 6 zam yapacağını açıkladığını söyledi.

Ücretlerinin yanında diğer bir sorunlarının da iş tanımı olduğunu ifade eden Asgari Ücretliler Derneği Başkanı Çorap, ''Kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak çalışan arkadaşlarımız, devlet tarafından tescilli köle haline getirildi. Uyduruk kumaştan bir önlük yapılıp arkasına da plaka büyüklüğünde 'bilmem ne temizlik' diye yazı yazılıyor ve tescilleniyor. Geçen gün bir kurumun önünde gördüm. Makam aracını bir temizlik elemanı yıkıyor. İşimizin ne olduğunu bilmek istiyoruz'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber