Bir ay sonra raflardaki balın hepsi hileli olacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Aralık 2007 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel ısınma bal sıkıntısına da neden oldu. Balparmak'ın patronu Altıparmak ?Sağlıklı bal stokumuz ancak bir ay yeter. İthalat yapılmazsa marketlerde balların hepsi şeker katılmış, sağlıksız olacak' dedi

KÜRESEL ısınma bal üreticilerini vururken, Türkiye'nin hilesiz tam kalite bal stokunun bir ay içinde biteceği belirtildi. Arıcılık sektöründe olumsuz iklim şartlarının etkisiyle 2006 yılında yüzde 20, 2007 yılında da yüzde 25 olmak üzere son iki yılda yüzde 40'a varan üretim düşüklüğü yaşanıyor. Sektörde yüzde 35 pazar payı ile lider konumda olan Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ?Kaliteli bal ithal edilmezse piyasada zaten var olan kaçak, hileli ve kalıntılı ballara daha çok zemin hazırlanmış olacak. Bir ay sonra Türk halkı raflarda sağlıklı ve hakiki bal bulamayacak' dedi. Türkiye'nin bal tüketiminin 50 bin ton olduğunu kaydeden Altıparmak, süzme bal üretiminin 2007 yılında 20 bin tona kadar düştüğünü kaydetti.

İKİ KAT PAHALI YİYORUZ

TarIm Bakanlığı'nın kontrollü ihracata izin vermesi gerektiğini söyleyen Altıparmak şunları söyledi: ?Şu anda çam balı hiç yok. Fiyatı da yüzde 300 arttı. Diğer çiçek balının sağlıklı olanları da tükenmek üzere. Böyle olunca bal karaborsaya düştü ve fiyatlar inanılmaz arttı. Türk halkı balı Avrupalı'ya göre iki kattan fazla fiyatla yiyor. Avrupa'da raflarda yarım kiloluk bal 2-7 Euro'ya satılırken bizde sağlıklı ballar 18-20 YTL'ye satılıyor. Önümüzdeki dönemde balların hemen hemen hepsi sağlığa aykırı, kaçak bal olacak. Bu yüzden 6-7 ay sonra başlayacak bal üretimine kadar geçici ithalata izin verilmeli.'

ÇİN'DEN İTHALATA KARŞIYIZ

İthalat yapılmazsa hileli ve kaçak bal satanlara prim tanınacağını kaydeden Altıparmak, kaçak balın İran, Ermenistan ve Azerbaycan'dan yoğun olarak ülkeye sokulduğunu kaydetti. Altıparmak ?Biz Çin balına karşıyız. Çok sağlıksız. Arjantin, Meksika, Brezilya ve Macaristan'dan akasya balı ithalatının yapılması gerektiğini savunuyoruz. Kontrollü ithalat yapılmaz ise bu sektör ölecek' dedi.

Bazı birlikler herkesi yanıltıyor

Türkiye'nin bal ithalatına karşı çıkan ve halkın sağlıklı bal yemesinin önünde engel olan yine bazı arıcı birliklerinin olduğunu kayededen Özen Altıparmak ?Bazı birlik başkanları ?bal ithalatına gerek yok' diyorlar. Açıkça kendisiyle çelişen birlik başkanları olmayan balı abartarak yüksek miktarlarda mevcut beyan eden birlik başkanları, yanlış bilgi vermek suretiyle de resmi yetkilileri yanlış yönlendirerek suç işliyorlar. 9 birlik başkanının yanlış beyan ettiğini tespit ettik. Bunlarla ilgili gerekli suç duyurularını yapacağız' dedi.

Çocuklarımızın sağlığı tehlikede

Hİlelİ, kaçak ve kalıntılı balların sağlığı tehdit ettiğini kaydeden Özen Altıparmak, şu bilgileri verdi: ?Özellikle sağlıksız ballarla çocuklarımız tehtid altında. Sağlıksız ballar antibiyotik içeriyor. Bu balları yiyen çocuklar antibiyotike karşı bağışıklık kazanıyor ve ileriki yaşlarında antibiyotik tedavilerine yanıt vermiyor. Balparmak olarak Türkiye'nin en büyük ve modern laboratuvarına sahibiz. Üretim için tedarik ettiğimiz 100 balın 60'ını iade ediyoruz. Ama bu iade ettiğimiz ballar ne yazıkki başka şekilde Türk tüketicisine sunuluyor. Birçok bal üreticisi de kendi çocuklarına bizim laboratuvarımızdan geçmiş balı yediriyor.' Altıparmak turistik otellerde kaliteli bal bulabilmenin imkansız olduğuna da dikkat çekti.

YENER YALÇIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber