Para Politikası Kurulu: Enflasyon düşmeye devam edecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2007 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Kasım ayında enflasyonun tüketici fiyatları bazında yüzde 1,95 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 8,40 olarak gerçekleştiğini belirterek, "Aylık artışın yaklaşık 1 puanı yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki yükselişten kaynaklanmıştır. İşlenmiş gıda ve yemek hizmetleri grubu fiyatlarındaki belirgin artış, kuraklığın gıda enflasyonu üzerindeki etkisinin Kasım ayında da sürdüğüne işaret etmekte" değerlendirmesinde bulundu.

Para Politikası Kurulunun, 13 Aralık'ta yaptığı toplantının ardından değerlendirme özeti bugün yayınlandı.

Kurul, gıda ile ilişkili kalemler ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar hariç tutulduğunda son dönemde enflasyonun olumsuz bir görünüm sergilemediği değerlendirmesinde de bulunurken, "Bu çerçevede gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin risklere rağmen enflasyonun düşmeye devam etmesi beklenmekte" denildi.

Değerlendirmede, enerji grubu fiyatlarının Kasımda yüzde 6,78 ile oldukça yüksek bir oranda arttığı ve bu grupta yıllık enflasyonun yüzde 11,02'ye yükseldiği belirtilerek, bu artışta akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarındaki ÖTV kaynaklı artışlar ile İstanbul'daki yeni şebeke suyu tarifesinin belirleyici olduğu kaydedildi.

Yönetilen/yönlendirilen fiyatlardan kaynaklanan bu etkinin yanında, uluslararası petrol fiyatlarındaki keskin yükselişin de enerji fiyatlarının artmasında etkili olduğu bildirilen değerlendirmede, "Önümüzdeki dönemde elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yapılması planlanan artış, petrol fiyatlarının seyri ile birlikte, enerji fiyatlarına yönelik temel risk unsurudur" denildi.

Değerlendirmede, yıllık TÜFE enflasyonunun yaklaşık 0,85 puanının yalnızca tütün ürünlerindeki fiyat artışından kaynaklandığı, gıda fiyatlarında gerek kuraklık gerekse küresel konjonktürden kaynaklanan gelişmelerin işlenmiş gıda ve yemek hizmetleri kanalıyla, son dönemde Özel Kapsamlı TÜFE Göstergeleri üzerinde de etkili olduğu ifade edildi.

Kurul, para politikasındaki sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin kısmen devam ettiğini, tarım sektöründeki arz yönlü geçici şokun iktisadi faaliyetteki yavaşlamayı belirginleştirdiğini ifade etti.

Değerlendirmede, kuraklık ve enerji fiyatlarındaki artışlar gibi arz yönlü şokların, enflasyonun geçici olarak yükselmesine neden olduğu, büyümeyi de geçici olarak olumsuz etkilediği belirtildi.

Değerlendirmede, Merkez Bankasının enflasyonun orta vadede yüzde 4 hedefi ile uyumlu olmasına odaklandığı ve bu süreçte para politikasının kontrolü dışındaki geçici şoklara tepki vermediği belirtildi.

Önümüzdeki dönemde, enflasyon ve para politikasının görünümünün güncellenmesini gerektirebilecek temel riskler de şöyle sıralandı:

"Uluslararası finans piyasalarındaki belirsizliklerin sürmesi bir yandan tüketici ve yatırımcı güvenini azaltırken, diğer yandan kredi koşullarını daraltmakta ve Merkez Bankasının ölçülü faiz indirim kararlarını desteklemektedir. Bununla birlikte, piyasalardaki risklerin henüz tam olarak fiyatlandırılamamış olması, küresel risk iştahının seyrinin ve dünya ekonomisindeki olası yavaşlamanın derecesinin bilinmemesi, para politikasına ilişkin önemli risk unsurları olarak değerlendirilmektedir.

Gıda fiyatları önemli bir risk unsuru olmaya devam etmektedir. İşlenmemiş gıda fiyatlarında bir düzeltme olasılığı bulunmakla beraber, işlenmiş gıda fiyatlarındaki mevcut görünüm bu grupta kısa vadede yüksek fiyat artışlarının sürebileceğine işaret etmektedir. Orta vadede ise gıda fiyat artışlarının normalleşme sürecine girmesi beklenmektedir.

Elektrik ve doğal gaz gibi ürünlerde yapılması planlanan fiyat artışlarının olası ikincil etkilerine ilişkin riskler Kurulu ihtiyatlı olmaya sevk etmektedir.

Enflasyondaki düşüşün uzun vadeli, kalıcı bir kazanıma dönüşebilmesi için uygulanan para politikasının yapısal unsurlarla desteklenmesinin gerekliliği tekrar vurgulanmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber