Okulla veli arasında ?Çocuğuma 5 milyondan fazla harçlık vermeyeceğim.' sözleşmesi

Haber Giriş : 12 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim ve liseye yeni kayıt yaptıran öğrenci velileri ile okul idaresi arasında ?Görevlerimi yapacağım' sözleşmesi imzalanacak.

lköğretim ve liseye yeni kayıt yaptıran öğrenci velileri ile okul idaresi arasında ?Görevlerimi yapacağım' sözleşmesi imzalanacak. Sözleşme ile okul veliye, veli de okula hesap verecek. Okul veliden çocuğu için yapması gerekenleri isteyecek, veli de okuldan sözleşmede yazılı görevleri yapıp yapmadığını takip edecek. Sözleşmenin yerine getirilmediği durumlarda taraflar mahkemeye başvurabilecek. Böylece iyi bir eğitim için veli-okul işbirliği sağlanacak. Tekirdağ Tuğlacılar Lisesi uygulamayı hayata geçirdi. Yeni kayıt yaptıran her velinin imzaladığı şartnamede ?Çocuğuma 5 milyondan fazla harçlık vermeyeceğim.' ifadesi yer alıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl öğrenci, veli ve okul yöneticilerini yakından ilgilendiren yeni bir uygulama başlatıyor. "Öğrenci-Veli-Okul Sözleşmesi" adıyla bir metin hazırlayan bakanlık, bunu tüm okullara göndererek imzalanmasını isteyecek. Sözleşmede veli, öğrenci ve okul idaresinin hak ve sorumlulukları ile çeşitli konulardaki taahhütleri yer alıyor.

Öğrenci, veli ve okul yönetiminin birlikte imzalayıp ?söz veriyorum' diyeceği sözleşmede öğrenci; ?arkadaşlarının okul eşyalarına zarar vermeyeceğini, okul kurallarına uyacağını, hiçbir şekilde kaba kuvvete başvurmayacağını' taahhüt ediyor. Veli ise, ?çocuğunu her gün okula zamanında ve kıyafet kurallarına uygun bir şekilde göndereceğine, veli toplantılarına katılacağına ve öğrencinin ödevlerine yardımcı olacağına' dair söz veriyor. Sözleşmede okul idaresi ise, ?öğrenciye iyi bir eğitim vereceğini, öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerini destekleyecek materyal, ekipman ve teknolojik donanımı sağlayacağını' taahhüt ediyor. ?Veliyi okulun işleyişi, öğrencilere ve velilere sağlayacağı olanaklar ve tarafların sorumlulukları konusunda bilgilendirmek için' hazırlanan sözleşme, önümüzdeki günlerde okullara dağıtılacak. Veliyi öğrencisiyle birlikte okula çağıracak okul idaresi, sözleşme hakkında bilgi verecek ve velilerin sözleşmeyi okuduktan sonra imzalamasını isteyecek. Sözleşme, yeni kayıt yaptıran öğrencileri kapsayacak.

Sözleşmede, okulun bulunduğu çevrenin imkanlarını dikkate alarak ilave edebileceği bölümler de bulunuyor. Okul idaresi çevrenin imkanlarına göre örneğin; "Çocuğumun ayda bir kez toplumsal hizmet kurumlarında gönüllü olarak çalışmasını destekleyeceğim. Çocuğumun şehir merkezini görmesini mutlaka sağlayacağım', öğrenciler açısından ise; ?okul bahçesinde bulunan bitkileri ayda bir kez sulayacağım' gibi eklemeler yapabilecek. Ayrıca okul, ?notu 5 olanları ücretsiz geziye göndereceği' gibi birtakım taahhütlerde de bulunarak başarıyı teşvik edebilecek.

?Amaç veliyi okula çekmek'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okula uğramayan veliyi eğitime çekmek için böyle bir sözleşme hazırladıklarını söyledi. Veli ve öğrencilerle okul yöneticilerine hak ve sorumluluklarını hatırlatmak istediklerini kaydeden Çelik, "Veli ve öğrenciler okul idaresine karşı, okul idaresi ise veli ve öğrenciye karşı birtakım taahhütlerde bulunacak. Maalesef veliler okula gitmiyor, onları okula çekerek eğitimin başarısını artırmak istiyoruz." dedi. Çelik, ?sözleşmedeki konuların kayıt esnasında sözlü olarak da söylenebileceğini, ama yazılı olunca ve bir belgeye imza konulunca daha ciddiye alındığını' kaydetti. Okul-veli işbirliğinin öğrenci başarılarını artıran önemli faktörlerden biri olduğunu vurgulayan Çelik, güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında da veli katılımının önemli olduğunu belirtti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber