Adaylık Kaldırma Sınavında başarısı olan öğretmenler hakkında hangi işlemler yapılır?

Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenler, il içinde aynı hizmet alanında başka bir eğitim kurumunda görevlendirilerek bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden performans değerlendirmesi ve Eğitimlerini tamamlamış olanlar eğitimlerden muaf olarak tekrar sınava tabi tutulur. Bu kapsamdaki aday öğretmenlerden performans değerlendirmesinde veya sınavda başarısız olanlar öğretmenlik unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişikleri kesilir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Haziran 2021 00:01, Son Güncelleme : 22 Haziran 2021 08:28
Adaylık Kaldırma Sınavında başarısı olan öğretmenler hakkında hangi işlemler yapılır?

Sözleşmeli öğretmenler, Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğinin "Adaylık" başlıklı 17. maddesindeki hükümlerine göre; Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde adaylık sürecine tabi tutulmaktadırlar.

İşte o madde;

"Adaylık
MADDE 17 - (1) Sözleşmeli öğretmen olarak atananlar, 17/4/2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Bakanlık Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce yapılacak planlama doğrultusunda adaylık sürecine tabi tutulur."

Atıfta bulunulan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Aday Öğretmenlik İşlemleri" başlıklı "ÜÇÜNCÜ BÖLÜM"ünde yar alan 15. maddede başlayan ve 26 maddesinde biten açıklamalara istinaden adaylık işlemleri başlamakta ve sonlandırılmaktadır.

Bu maddelerden "Sınav sonrası işlemler" başlıklı 25. maddesinde Adaylık Kaldırma Sınavına katılmış ancak başarılı olamamış aday öğretmenler hakkında hangi işlemler yapılacağı açıklanmıştır.

İşte o madde;
"Sınav sonrası işlemler
MADDE 25 - (1) Sınavda başarılı olan aday öğretmenler, valiliklerce öğretmen olarak atanır.
(2) Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenler, il içinde aynı hizmet alanında başka bir eğitim kurumunda görevlendirilerek bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden performans değerlendirmesi ve sınava tabi tutulur. Bu kapsamdaki aday öğretmenlerden performans değerlendirmesinde veya sınavda başarısız olanlar öğretmenlik unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişikleri kesilir. Ancak bunlardan aday öğretmenliğe başlamadan önce ilgili mevzuatına göre devlet memurluğunda adaylıkları kaldırılarak asıl memurluğa atanmış olanlar, Bakanlıkta kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur kadrolarına atanır.
(3) Herhangi bir nedenle görev yerleri değiştirilen aday öğretmenlerin, varsa Ek-3'te yer alan Form ile diğer bilgi ve belgeleri, değerlendirmede kullanılmak üzere beş iş günü içinde atandıkları eğitim kurumu müdürlüğüne gönderilir."

Bu madde hükmüne göre; AKS sınavında başarılı olamayan öğretmen;

1- İl içinde aynı hizmet alanında başka bir eğitim kurumunda görevlendirilir.
2- Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre yeniden performans değerlendirmesine tabi tutulur.
3- Eğitimlerini tamamlamış olanlar eğitimlerden muaf olarak tekrar Tekrar Adaylık Kaldırma Sınavına katılır.

Bu hususta Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün aşağıdaki şekilde açıklaması bulunmaktadır.

Adaylık Kaldırma Sınavına katılmış ancak başarılı olamamış aday öğretmenler
-Eğitimlerini tamamlamış olanlar eğitimlerden muaf olarak tekrar Adaylık Kaldırma sınavına katılacaktır.
-Eksik eğitimi olanlar Ek-4 denklik tablosuna göre eksik kalan eğitimlerini tamamlayarak Adaylık Kaldırma sınavına katılacaktır.

Ek-1 Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Ek-2 Uyum Programı'nda yer alan ve Bakanlığımızca merkezi olarak düzenlenen uzaktan eğitim kurslarına katılan ve başarılı olanların bu eğitimlerini yapmış sayılmaları,

Özel Öğretim Kurumlarında Adaylığı Kaldırılan ve "Uyum Programı"nı tamamlayan öğretmenlerin güncellenen Ek-2 Uyum Programı'ndan muaf tutulması,

Özel Öğretim Kurumlarında Adaylığı Kaldırılan ve "Uyum Programı"nda eksiği olan öğretmenlerin Ek-5 denklik tablosuna göre, hiç eğitim almamış olan öğretmenlerin ise eğitimlerini güncellenen Ek-2 programa göre merkezi olarak düzenlenecek hizmetiçi eğitim faaliyetlerine başvuruda bulunarak tamamlamaları gerekmektedir.

4-Adaylık Kaldırma Sınavında tekrar başarısız olursa öğretmenlik unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişikleri kesilir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber