İstanbullu sığınmacıları tehdit olarak algılıyor

Türkiye Sosyal, Ekonomik ve Siyasal Araştırmalar Vakfı'nın (TUSES) Heinrich Böll Vakfı'nın desteğiyle gerçekleştirdiği 'İstanbul'daki Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Algı ve Tutumlar Araştırması'na göre, İstanbul sakinleri, Suriyelileri kültürel açıdan ötekileştiriyor ve sosyal ilişki kurmaktan kaçınıyor

Haber Giriş : 08 Haziran 2021 08:24, Son Güncelleme : 08 Haziran 2021 08:25
İstanbullu sığınmacıları tehdit olarak algılıyor

Milliyet'ten MELTEM GÜNAY'ın haberine göre: İstanbul'da yaşayan 2 bin 284 kişiyle yapılan anket ve 32 kişiyle yapılan derinlemesine yapılan görüşmelerin sonuçlarını yorumlayan ve araştırmayı yürüten Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Osman Savaşkan, "Muhalif kesimde sığınmacıların iktidar lehine siyasi dengeleri bozabileceği kaygısı var" dedi. Rapora göre, partiler arasında farklılıklar olmasına karşın tüm parti seçmenlerinde Suriyelilere yönelik tehdit algılamaları baskın. Suriyelilerle sosyal ilişki kurmaya en açık kesim HDP'liler, en kapalı kesim ise CHP, İYİ Parti ve MHP seçmenleri. Raporun temel kaygılara odaklanan bulgularına göre ise ekonomi, kritik bir öneme sahip. Tehdit algılarında ilk sırayı Suriyelilerin yerli halkın iş imkanlarını azaltması (yüzde 70.81) alırken, bunu çok çocuk yaparak nüfus dengelerini bozmaları, modern yaşam tarzı için tehdit oluşturmaları, kamusal alan ve hizmetlerden faydalanmayı zorlaştırmaları yanıtları izliyor. Suriye'deki iç savaşın ilk yıllarında Türkiye'ye sığınanlar için uyguladığı açık kapı politikasının doğru olduğunu düşünenler yüzde 35.49'da kalıyor.

Mahallemize taşınmasınlar

Uluslararası Göç Örgütü'nün yaptığı çalışmaya göre, İstanbul'daki Suriyelilerin sayısının 1 milyona yaklaştığı tahmin edildi. İstanbul'daki yabancı göçmen sayısının 1 milyon 600 bin'i, yani yerli nüfusun yüzde 10'unu aştığı öngörülüyor.

İstanbullular genel olarak yabancı göçmenler- özel olarak ise Suriyeli sığınmacılar- hakkında son derece olumsuz hisler taşıyor. Mahallelerine Suriyeli ailelerin taşınmasından rahatsız olmayacağını belirtenlerin oranı yüzde 27.10.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber