Vali Yardımcısı, Bilgi Edinme Yasası ile hakkındaki ''fişleme'' dosyasını aldı

Haber Giriş : 13 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmit Vali Yardımcısı Odabaş, 6 yıl sonra "fiş" dosyasını gördü. Odabaş için iki 'fiş' tutulmuş. 28 Şubat sürecinde "irticacı", 2003'te ise "MGK kararlarını uygulayan, Atatürkçü" denilmiş.

28 Şubat sürecinin fişleme dosyaları yıllar sonra, "Bilgi Edinme Yasası" sayesinde satır satır okunmaya başlandı. Milli Güvenlik Kurulu'nun 18 maddelik tarihi kararları uyarınca, 259 vali ve kaymakam için "izleme" talimatı verildiği ortaya çıktı. Bu raporlar, mahkemede davaları süren bir çok mülki idare amirine önemli "delil" olacak ve mağdurların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurularını kolaylaştıracak. İzmit Vali Yardımcısı Yusuf Odabaş da, hakkını kullanıp, kendisini İstanbul Vali Yardımcılığından eden sicil dosyasını 6 yıl sonra görebildi. MGK'nın 28 Şubat 1997 tarihli toplantısından sonra o dönem İstanbul Vali Yardımcısı olan Odabaş'la ilgili de "bölücü ve irticai faaliyet" gerekçesiyle izleme başlıyor. Mülkiye Başmüfettişi'nin 29.09.1998'de düzenlediği raporda şöyle deniliyor:

İLK RAPOR: EŞİ TÜRBANLI
* RP paralelinde dini görüş sahibi kişilerin kendisini ziyaret ettiği, daire dışında da daha çok bu görüşe sahip kimselerle temasta bulunduğu müşahede edilmektedir.
* Sosyal Hizmetler İstanbul İl Müdürlüğü'ne bağlı 8 adet Çocuk Yuvası, 2 adet Yetiştirme Yurdu, 3 adet Kreş ve 5 adet Huzurevi vardır. Refah Partisi iktidar olunca İstanbul Sosyal Hizmetler Müdürü ve bu Müdürlüğün üst kademe yöneticileri değiştirilerek İlahiyat Fakültesi ve Yüksek İslam Enstitüsü mezunlarından atama yapılmıştır. Çocuk yurdu ve yetiştirme yurtlarındaki çocuklar belli dini görüşteki öğretmenlerin eğitimine verilmiştir. Bu ekiple Vali Yardımcısı gayet uyumlu olarak çalıştığı anlaşılmaktadır.
* Eşi öğretmendir. Başını modern bir şekilde örtmekle birlikte türban takmamaktadır.
* Çocuğu Bahadır Odabaş, Fatih Koleji Fen Lisesi'nde okumaktadır.

İKİNCİ RAPOR: EŞİ MODERN
29.09. 2003 tarihli ikinci raporda ise, İzmit Vali Yardımcısı Odabaş'tan övgüyle söz ediliyor:

* Sicil dosyasında yapılan incelemede, ilgili kişi hakkında MGK kararlarının uygulanması ve bu kararlar yönünden adı geçen vali yardımcısının durumu ile ilgili herhangi bir ihbar, şikayet, duyum, tespit bulunduğuna dair bir belge veya evraka rastlanamamıştır.

* İstanbul Sosyal Hizmetler Müdürü ve bu Müdürlüğün üst düzey yöneticilerinin atanması ancak Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapılabileceği için, bu hususta Vali Yardımcısının bir yetkisi bulunmamaktadır.

* Oğlu Bahadır Odabaş, söylenen tarihte Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde öğrenim görmektedir.

* Eşi Songül Odabaş, görev yaptığı yerlerde başı açık bir şekilde görev yapmaktadır. Kılık kıyafetle ilgili bir disiplin cezası almadığı ve soruşturma yapılmadığı, kendisinin Atatürk ilke ve İnkılaplarına bağlı olduğu görülmektedir.

* Lalapaşa Kaymakam vekilliği yaptığı dönemde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Vakfı'nın mali imkanlarının büyük bir bölümünün vakfın amaçlarını gerçekleştirmek için harcanmasına gayret gösterdiği Köylere Hizmet Götürme Birliği borçlarının ödenmesinde ve gelirlerinin artırılması çaba harcadığı anlaşılmıştır.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber