Yanlış adres bildiren 1 yıl hapis yatacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 31 Aralık 2007 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yeni yıla yeni cezalarla giriyoruz. Yeni yılın ilk haftasında 170 kanun değişecek. Sahte doktora 5, yanlış adres bildirene 1 yıl hapis, çarptığı hayvanı veterinere götürmeyene para cezası geliyor.

Yeni yılda yeni cezalar geliyor. Yeni yılın ilk haftası Meclis'te kabul edilecek temel ceza mevzuatına uyum öngören yasa tasarısıyla, 170 kanundaki 651 maddede değişikliğe gidilecek. Yapılacak değişikliklerle günlük yaşamdaki birçok uygulamaya ağır cezalar getiriliyor. Yani, Türk Ceza Kanunu'na uyum amacıyla yapılan değişikliklere uymayanlar yanacak. İşte yeni cezalar:

Sahte doktor ve diş hekimlerine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecek. Diplomasız ebelik yapanlara, 250 YTL idari para cezası, ruhsatsız ve izinsiz sünnetçilik yapanlar, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

ÖĞLE İZNİ VERMEYEN PATRONA CEZA

Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına yol açanlara 2 yıldan 7 yıla kadar, kasten orman yakanlara 10 yıldan az olmamak üzere hapis; terör amacıyla orman yakanlara da müebbet hapis uygulanacak.

Yasal olarak çoğaltılmış bandrollü eserler, yol, meydan, pazar, kaldırım, iskele ve köprü gibi yerlerde satılamayacak.

Kurusıkıyı gerçek silaha dönüştürenlere 1 yıldan 3 yıla kadar ve 30 günden 100 güne kadar adli para cezası verilecek.

İşçilerine öğle dinlenmesi yaptırmayan işverene 100 YTL para cezası uygulanacak. n İşyeri ve çevresinde grev nedeniyle kulübe, baraka, çadır gibi barınma yerleri yapanlar 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılacak. n İşyerlerinde okuma-yazma bilmeyen işçilere eğitimlerini yaptırmayan işletmeler 200 YTL idari para cezasına çarptırılacak.

OKUTMAYAN VELİ YANDI!

Çocuğunu okula göndermeyenlere, çocuğun okula devam etmediği her gün için 10 YTL idari para cezası verilecek.

Yanlış adres bildirenler hakkında, 1 yıla kadar, gerçeğe aykırı kimlik bildiriminde bulunanlara, 100 YTL para cezası uygulanacak.

Ambalajında belirtilen miktarlara uymayan bir malı üreten ve satanlara bin YTL'den 10 bin YTL'ye kadar idari para cezası kesilecek.

Horoz, köpek dövüşünde olduğu gibi, bir hayvanı başka bir hayvanla dövüştürenlere bin 500 YTL ceza kesilecek.

Pitbull Terrier ve Japanese Tosa gibi tehlikeli hayvanların üretimi, Türkiye'ye sokulması, satılması ve reklamının yapılması durumunda hayvan başına 3 bin YTL para cezası verilecek.

HAYVANA ÇARPANLAR DİKKAT!

Paralı yollardan geçiş ücreti ödemeden geçen araç sahiplerine, geçiş ücretinin 10 katı kadar idari para cezası uygulanacak.

Bir eserden kaynak göstermeksizin alıntı yapanlara, 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Statlara, silah, bıçak alkollü içecek ve çevreyi kirletecek cisimleri sokan kişilere, 4 ay stat yasağı ve 1000 YTL, tekrarında 8 ay stat yasağı ve 2 bin 500 YTL idari para cezası verilecek.

Hakimin reddi isteğinin kabul edilmemesi halinde, istemde bulunanların her birine 5 bin YTL'ye kadar para cezası uygulanacak.

İzin almadan fındık bahçesi kuranlara 700 YTL; ruhsatsız çay bahçesi kuranlara, çaylıkları söktürüldüğü gibi, her dekar için 400 YTL idari para cezası verilecek.

Terminal ve ara durak dışında yolcu indirip bindirenlere 300 YTL ceza kesilecek.

Hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmekle yükümlü olacak. Aksi halde, 300 YTL ceza alacak.

Düzgün KARADAŞ/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber