İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İşte Marmara'yı kurtaracak sistem

İSKİ'ye bağlı Ataköy İleri Biyolojik Arıtma tesisinde günlük 600 bin metreküp su arıtılarak Marmara'ya veriliyor. Tesiste, arıtma işlemi esnasında oluşan metan gazından da elektrik üretiliyor.

Haber Giriş : 18 Haziran 2021 08:17, Son Güncelleme : 18 Haziran 2021 08:19
İşte Marmara'yı kurtaracak sistem

Milliyet'ten GÜLDEN ÇOKTAN'ın haberine göre: - Milliyet, Marmara'nın kurtuluşu olarak görülen ileri biyolojik arıtma tesisine girerek, atık suların nasıl zehirsiz hale getirildiğini adım adım takip etti.

Türkiye'nin en büyük arıtma tesisi olan İSKİ'ye bağlı Ataköy İleri Biyolojik Arıtma tesisindeyiz. Günlük 600 bin metreküp suyun arıtıldığı tesiste, arıtma işlemi esnasında oluşan metan gazından da elektrik üretiliyor. 2 milyon 400 bin kişilik nüfusa hizmet veren tesiste, 7 ilçeden gelen atık sular, ilk olarak kollektörler vasıtası ile terfi merkezine ulaşıyor.

Biyofosfor havuzu

Burada bulunan 5 milimlik ardından 1 milimlik ızgaralarda, kaba atıklar ayrıştırılıyor. Sonrasında çıkan atık su, kum ve yağ arıtımı için kum tutucu havuzlara aktarılıyor. Çöktürme havuzlarına gelen atık su, tesis ileri biyolojik arıtma değilse bu aşamanın ardından Marmara'ya deşarj ediliyor.

Tesis eğer İleri Biyolojik Arıtma ise, çöktürme havuzlarına gelen atık su, Marmara'ya deşarj edilmeyerek biyolojik arıtma için biyofosfor havuzuna ve ardından havalandırma havuzlarına gönderiliyor. Tesise ileri biyolojik özelliği katan şey, atık suyun içerisindeki fosforun giderilmesi. Bu işlem biyofosfor havuzlarında bakterilerle yapılıyor. Biyolojik arıtmayı sağlayan bakteriler atık suyun içerisinde bulunurken bakteri devamlılığını sağlamak amacıyla çöken çamurların bir kısmı da havalandırma havuzlarına bırakılıyor. Buna da aşı bakterisi deniliyor. Bakterilerle azot, fosfor ve karbon giderimi sağlanan atık su arıtılmış olarak son çöktürme havuzlarına geliyor ve buradaki işlemin ardından da Marmara Denizi'ne deşarj ediliyor.

Çevreye sıfır atık

Tesise girişte kapkara bir rengi ve içerisinde her türlü atık olan su, saydam bir renge büründükten sonra deşarj ediliyor. Avrupa 1. Bölge Atık Su Arıtma Şube Müdürü Serhat Kuş, "Arıtma neticesinde oluşan çamurlar, kurutulmak üzere kurutma ünitelerine aktarılıyor. Burada yüzde 90 kurulukta ürün elde ediliyor. Bu kuru madde çimento fabrikalarında ikincil yakıt olarak değerlendiriliyor. Sistemden çektiğimiz çamur kurutulmadan önce, Çamur çürütücü ünitelerimizde bekletilerek gaz elde edilmesi sağlanıyor. Elde ettiğimiz bu gazı kurutma ünitelerinde çamuru kurutmak için gerekli enerjiye dönüştürüyoruz. Tesisimizde hiçbir şekilde çevreye zarar vermeden arıtmamamızı gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

88 arıtma mevcut

İSKİ, İstanbul'da günlük arıtma kapasitesi 5 milyon 811 bin 910 metreküp olan toplam 88 atık su arıtma tesisi ile hizmet veriyor. Bu tesislerin 10'u ileri biyolojik, 61'i biyolojik, 8'i ön arıtma, 8'i biyolojik paket ve 1'i de doğal bitkisel atık su tesisi olarak faal durumda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber