HDP seçenekleri tartışıyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılması istemiyle açtığı davada, ilk başvuruda iddianamedeki eksikliklerin tamamlanması için "iade" isteyen Anayasa Mahkemesi (AYM) raportörü, bu kez "iddianamenin kabulü" yönünde raporunu hazırladı. AYM, söz konusu rapor üzerinden 21 Haziran'da iddianameye ilişkin ilk incelemesini yapacak. HDP yönetimi iddianamenin kabulü halinde izlenecek yol haritasını netleştirmeye çalışıyor

Haber Giriş : 19 Haziran 2021 08:34, Son Güncelleme : 19 Haziran 2021 08:35
HDP seçenekleri tartışıyor

Milliyet'ten NAMIK DURUKAN'ın haberine göre: - HDP dava sürecinde kapsamlı bir "hukuk mücadelesi" verebilmek ve güçlü bir savunma ortaya koyabilmek için anayasa uzmanlarının da içinde yer aldığı HDP Hukuk Komisyonu bünyesinde özel bir hukuk bürosu oluşturdu. Büro, AYM'nin daha önce parti kapatmalara yönelik verdiği kararların detaylarını inceliyor. Parti kulislerinde, iddianamenin AYM tarafından kabul edilmesinin, "muhtemel kapatma kararının güçlü bir sinyali" olacağı değerlendiriliyor.

Olası formüller

Bu kapsamda parti yönetiminin izleyeceği yol haritasındaki seçenekleri aşama aşama uygulamaya geçirmesi ve partinin önemli isimlerinin, siyasi yasaklı hale gelmesinin önüne geçilmesi için partinin feshedilmesi kulislerde tartışılıyor. HDP'nin kendini feshederek seçime katılma yeterliliği bulunan bir başka siyasi partiye geçiş yapması da tartışılan formüller arasında. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Emek Partisi (EMEP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) toplu geçiş yapabileceği partiler olarak öne çıkıyor. Ancak Türkiye genelinde örgütlü olmaması nedeniyle DBP ve EMEP ile seçime girilmesi zayıf bir ihtimal olarak değerlendiriliyor. HDP yönetimi, yurt genelinde örgütlü olması ve TBMM'de temsil edilmesi nedeniyle eski HDP Milletvekili Erkan Baş'ın genel başkanı olduğu TİP'e katılmayı güçlü seçenek olarak tartışıyor. Partinin gündeminde yeni parti kurulması da değerlendiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber