Ankara Üniversitesi Nadir Hastalıklar Merkezi kuruyor

Ankara Üniversitesi'nin "Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi" kurulması yönünde YÖK'e yaptığı başvuru kabul edildi

Haber Giriş : 21 Haziran 2021 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Ankara Üniversitesi Nadir Hastalıklar Merkezi kuruyor

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre: Son dönemde özellikle SMA hastalarıyla gündeme gelen nadir hastalıklar konusunda çözüme odaklı çalışmalar yürütmek üzere harekete geçen üniversite bünyesinde, "Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi" kurulacak. Merkezde, tüm dünyada 6 binden fazla hastalığı kapsayan nadir hastalıklarla ilgili klinik araştırma, multidisipliner hasta takibi, teşhisi ve tedavisini de içerecek bir yapı oluşturmak üzere çalışmalar yapılacak.

'Çok önemsiyoruz'

Konuyla ilgili bilgi veren Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, nadir hastalıkların "Birden fazla sistemi etkileyen, genel nüfusa oranla az sayıda insanda görülen, kişinin ve ailesinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklar" şeklinde tanımlandığını belirterek, Ankara Üniversitesi olarak konuyu çok önemsediklerini vurguladı. Ünüvar, nadir hastalıkların, toplumdaki sıklığı düşük gibi görünse de bu hastalıkların sayısal olarak fazlalığı göz önünde bulundurulduğunda önemli bir sağlık problemi olduğunun altını çizdi.

'Erken tanı önemli'

Nadir hastalıklarda tanı koyma sürecinde yaşanan zorlukların önemli bir sorun teşkil ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Necdet Ünüvar, "Gerek tanının geç konulması ve hastaların doğru merkezlere ulaşmasındaki gecikme, gerekse tanı için gerekli teknik ve laboratuvar hizmetlerinin yetersizliği hem hastaları hem de bu hastalıkları araştıran bilim insanlarını oldukça zor durumda bırakmaktadır" dedi. Erken tanı konulmasının, hastaların tedaviye erken ulaşmaları açısından önemli olduğunu vurgulayan Rektör Ünüvar, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra hayata geçirilecek "Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi"nin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber