CHP ve İYİ Parti komisyondan çekildi

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu'ndan CHP ve İYİ Parti çekildi. AK Parti ve MHP'li vekilleri karar yeter sayısını sağladıkları için komisyon çalışmalarını sürdürecek

Haber Giriş : 24 Haziran 2021 08:03, Son Güncelleme : 24 Haziran 2021 08:05
CHP ve İYİ Parti komisyondan çekildi


Milliyet'ten Bahar Atakan'ın haberine göre: CHP, önceki gün TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu'ndan çekildiğini duyurdu. CHP'nin ardından dün de İYİ Parti de komisyondan çekildi.

Komisyonun CHP'li üyeleri, dün TBMM'de basın toplantısı düzenledi. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının, "komisyonun kurulma amacını daha en başından sakat bıraktığını" savunan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, özetle şunları söyledi: "Komisyonda, çok eşliliği, 15 yaşında çocukların evlenmesini savunan, İstanbul Sözleşmesi'nin de ötesine geçerek çocuk haklarını koruyan Lanzorette Sözleşmesi'ni dahi tartışmaya açan, evrensel temel insan haklarından rahatsız olduğunu ifade eden, 6284 sayılı kanunun kaldırılması konusunda talepleri yönelten kişilerin davet edilip dinlenmesi, bardağı taşıran son damla olmuştur. Komisyonun resmiyetteki amacı kadına yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılması ve önlemlerin belirlenmesi olsa da Cumhur İttifakı'nın ajandası, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını meşrulaştıracak bir zemin yaratmaktır. Komisyon, sanki ortak bir aklın ürünüymüş gibi bir algı yaratmak ve müzakere ortamı varmış gibi yapmak üzere kurgulanan bir tiyatroya dönüştürüldü. Bizler bu tiyatronun figüranı olmayı reddediyoruz. Bu komisyonda daha fazla bulunmanın, kadın mücadelesine destek değil zarar vereceğini düşünüyoruz."

İYİ Parti Eğitim Politikaları Başkanı, Ankara Milletvekili Şenol Sunat da, "Bu komisyonda yer almamın toplum ve kadın vicdanında yeri yok" diyerek komisyonundan ayrıldığını duyurdu. "İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma kararının yürürlüğe gireceği 1 Temmuz'a" dikkati çeken Sunat, siyasi mülahazalar ile alınacak yanlış kararlara meşruiyet kazandırmamak için ayrıldığını belirtti.

'Devam edeceğiz'

Komisyon Başkanı, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık CHP'li milletvekillerinin iddialarına "CHP'nin tavrı maalesef çözüme yönelik değil bir kez daha kargaşaya yönelik" karşılığını verdi. Kadına yönelik şiddetle ortak mücadele yapılması gerektiğini belirten Çalık, "Kadına yönelik şiddetle mücadelede biz komisyon üyesi arkadaşlarımızla ve katılımcılarımızla birlikte çözüm üretmeye devam edeceğiz" dedi

Çalık, komisyon toplantısına davet edilen katılımcıların görüşlerinin kendilerini bağladığını ve komisyon tarafından desteklendiği şeklinde yorumlanamayacağını söyledi. CHP'li vekillerin katılmadığı komisyonda, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, "İstanbul Sözleşmesi Bizim" yazılı mor renk maske taktığı görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber