AK Parti'de 'saha yığınağı' hazırlığı

Muhalefet partileri bu yaz seçmenle temas faaliyetlerini yoğunlaştıracak, AK Parti'de ise, 'saha yığınağı' denilebilecek bir kaç koldan yürüyen bir hazırlık var.

Haber Giriş : 28 Haziran 2021 08:12, Son Güncelleme : 28 Haziran 2021 08:29
AK Parti'de 'saha yığınağı' hazırlığı

Milliyet'ten Didem Özel Tümer'in haberine göre: Bu yaz partilerin yolları sahada daha çok kesişecek gibi. Pandemi yüzünden olmadığı kadar sekteye uğrayan seçmenle bire bir temas açısından bu yaz farkı kapatma çabasına sahne olacak.

Muhalefet kanadı, kurultaylarını geçen sene tamamlar tamamlamaz harekete geçmişti. Milliyet Ankara Büro'dan Mehtap Gökdemir, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 2020 temmuz sonundaki 37. Olağan Kurultay'dan iki hafta sonra Hacı Bektaş'tan başlayarak 21 kenti ziyaret ettiği ya da etkinliklere katıldığını aktardı.

İlk tur tamamlandı

Parti Ekonomi Masası ve Esnaf Masası adıyla iki de çalışma grubu oluşturdu. Ekonomi Masası, 2020 Kasım'ında başlattığı programı çerçevesinde dün itibarıyla 21 ile gitti. Esnaf masası, doğudan başladığı turunda 10 ili ziyaret etti. Bir de zaman zaman 40 kişiyi bulan gruplarla milletvekillerinin il ve ilçe ziyaretleri var ki, Türkiye çapında ilk tur neredeyse tamamlandı.

Yine Ankara Büro'dan Bahar Atakan'ın notlarına göre ise, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Millet Bizi Çağırıyor" sloganını belirlediği Eylül 2020'deki 2. Olağan Kurultayı'ndan bu yana 36 il ve 154 ilçeye gitti. HDP'ye yönelik kapatma davasının tartışıldığı günlerde, Kürt seçmeni dinlemek için doğu illerine giden Akşener ve parti üst yöneticilerinin ziyaret programında son dönemde çiftçi sorunlarını gündemde tutma amacıyla Orta Anadolu illeri ön planda. Esnaf ziyaretleri adı verilen programların yanında ilki geçen hafta İstanbul'da başlayan ve ikincisi yine aynı kentte bu hafta sonu 39 ilçede devam eden "saha programı" ilan edildi. Bu arada Akşener, İstanbul'da 20 Ağustos 2020 - 25 Şubat 2021 arasında 10 ilçe ziyareti yapmış durumda. Üç büyüklerden devamla, Ankara'da 7 Ocak 2021'den bu güne kadar 7 ilçe, İzmir'de 30 Ocak 2020'den bu güne 14 ilçe ziyareti gerçekleştirilmiş. İstanbul'da başlayan saha programı Ankara ve Konya ile devam edecek...

AK Parti'de de son iki haftadır 'saha yığınağı' denilebilecek, bir kaç koldan yürüyen bir hazırlık var. Temmuz ortasında Meclis'in kapanmasıyla yoğunlaşması istenen faaliyetler öncesinde bir nevi tahkimat toplantıları. Önce Kızılcahamam'da üç günlük il başkanları kampı, ardından 40 belediye başkanıyla yapılan toplantı ve son olarak gruplar halinde milletvekilleriyle istişare buluşması.

Bu arada milletvekilleri belirli konu başlıklarında bakanlardan doğrudan bilgilendirilmeye başladı. İlki Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın KOVID 19 konulu sunumuydu. Bir sonraki toplantının gündeminin tarım, anlatıcının Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli olması planlanıyor. Bir de Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir'in şimdiye kadar Trabzon, Van ve Malatya illeri özelinde yaptığı üç ayaklı toplantılar dizisi başladı. Kandemir, il başkanı, belediye başkanı ve milletvekilleriyle birlikte 'saha çalışması hedefleri' belirliyor. Tüm bunlar birarada AK Parti'nin sahaya mental hazırlığını oluşturuyor.

Parti yönetiminden bir isme göre, yaz döneminde araziye çıkılmadan önce hem geri bildirim alınan, hem de enerji ve motivasyon aşılamayı amaçlanan toplantılar bunlar. Çünkü son dönemde ortaya atılan iddialar ve bunlara bağlı sorunların daha planlı şekilde yönetilmesi ihtiyacını ortaya çıkardı. Bizzat parti liderinin toplantılara katılması, onun vakıf kılınması kadar, talimatlarının da doğrudan alınmasını da sağlıyor.

Erdoğan'ın istediği siyasetçi

Sadece 19 Haziran'dan bu yana verdiği bazı mesajlar alt alta konulduğunda ise Erdoğan'ın 2023'e giderken beklentilerine dönük bazı işaretler veriyor. Neden 19 Haziran'ı baz aldığımı en sonda açıklayacağım.

- "Kapı kapı dolaşarak gidilmedik, ulaşılmadık ev bırakmamalıyız". Erdoğan, çalınmadık kapı, sıkılmadık el bırakılmamasını yani vatandaşla doğrudan teması, geleneksel siyaseti önemsiyor.

- 'Sosyal medya belediyeciliği' ifadesine muhalefetin belediye başkanlarına eleştiri yönünden odaklanıldı ama aynı zamanda kendi partililerine de uyarı. Erdoğan bunu daha önce bazı MYK, MKYK toplantılarında da dile getirdi. Erdoğan sokağa karışan, dokunan siyasetçi istiyor.

- Z kuşağına da 'eser siyaseti' anlatılmasını istiyor. Yine Antalya'da şöyle dedi; "En büyük sıkıntımız, yeni nesillerin mukayese yapacak tecrübeden mahrum olmasıdır. Z kuşağı 20 yıl önce ülkede neyin olduğunu biliyor mu? Yolların, alt geçitlerin, hızlı trenlerin, havalimanlarının olduğunu biliyor mu?". Erdoğan bu hafta buna benzer başka cümleler de kurdu.

- Belirlenen gündeme takılan değil, gündemi kendi belirleyen parti vurgusu yapıyor. Erdoğan, 25 Haziran'da Hatay'da; "Medyanın veya diğer çevrelerin bizi, kendi kısır gündemlerinin içine hapsetme tuzağına asla düşmeyeceğiz." ifadesini kullandı, en önemli görevin parti teşkilatlarına düştüğünü söyledi. Bu sadece Erdoğan'ın değil, partide birçok kişinin şikayeti. Muhalefetin gündemi belirlediği ve partinin bunun peşine takıldığı, bazı tartışmalarda önce Cumhurbaşkanının değerlendirmesinin / işaretinin beklenmesi nedeniyle geride kalındığı bir süredir hem parti, hem Meclis koridorlarında konuşuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber