Vergi usul kanunu 359'da değişiklik olacak

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç, fiil ve adaletin arasındaki dengenin sağlanması için Vergi usul kanunu 359'da değişiklik olacak dedi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Haziran 2021 17:29, Son Güncelleme : 29 Haziran 2021 17:31
Vergi usul kanunu 359'da değişiklik olacak

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç, Tvnet kanalında 4. yargı paketiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Tunç, Vergi usul kanunu 359 ile ilgili yüzlerce mesaj bizlere geliyor. İnsan Hakları Eylem Planında bu hususu Cumhurbaşkanımız açıkladı. Özellikle vergi kaçakçılığı ile ilgili hususlarda, her yıl için ayrı ayrı cezalar verildiği taldirde, fiil ile yaptırım arasında bir dengesizlik olabiliyor dedi.

25-30 yıla yakın bir ceza söz konusu olabileceğini dile getiren Tunç, dolayısıyla fiil ile denge arasında düzenleme yapılması açısından İnsan Hakları Eylem Planı'nda bu husus zincirleme suç kapsamında değerlendirilerek tek suç kabul edilip, cezada artırım söz konusu olduğunda fiil ve adalet arasındaki denge de sağlanmış olacak vurgusunu yaptı.

Vergi usul kanunu 359 nedir?

Vergi kaçakçılığı suçu, vergi kanunlarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma/ibraz mecburiyeti bulunan defter ve kayıtların, fatura veya diğer belgelerin hukuka aykırı olarak düzenlenmesi, kulanılması, tahrif edilmesi, yok edilmesi; bu evrak ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapılması ile meydana gelen vergi suçlarındandır (Vergi Usul Kanunu md.359). Uygulamada vergi kaçakçılığı suçları arasında en çok rastlanılan suç tipi sahte fatura düzenleme veya kullanma (naylon fatura) suçudur.

Vergi Usul Kanunu normlarının ihlal edilmesiyle oluşan vergi kaçakçılığı suçunun soruşturma ve kovuşturması Ceza Muhakemesi Kanunu'nun genel hükümleri uygulanarak yapılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber