Meclis'e 'raporlu' denetim yetkisi

CHP'nin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasında, "rapor verme" TBMM açısından yürütmeyi denetlemede yeni bir yol olarak öngörüldü. Buna göre, Bakanlar Kurulu, yasaların etkili uygulanmasına ilişkin TBMM'ye rapor sunacak

Haber Giriş : 30 Haziran 2021 07:27, Son Güncelleme : 30 Haziran 2021 07:14
Meclis'e 'raporlu' denetim yetkisi

CHP Parti Meclisi (PM) bugünkü toplantısında, Demokratik Hukuk Devleti İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem-Bağımsız ve Tarafsız Yargı Raporu'nu görüşecek. Milliyet'ten Mehtap Gökdemir'in haberine göre; raporda, özellikle Meclis'in etkinliğinin artırılması ve denetim yetkisinin günçlendirilmesine yönelik özetle şu öneriler yer alıyor:

BAKANLAR RAPOR VERECEK

TBMM üye tamsayısının onda birine (60) ulaşan milletvekilleri, temel hak ve özgürlüklere ilişkin kanunların uygulanması konusunda Bakanlar Kurulu'ndan 'özel rapor' isteyebilmeli; Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve bunların sonuçları hakkında Bakanlar Kurulu, Meclis'e her yıl başında yıllık rapor sunmalıdır.

TBMM İÇ TÜZÜĞÜ

Partilerin grup yönetimlerinin, milletvekillerinin söz hakkını ve oy hakkını baskı altına alması, iç tüzük değişikliğiyle engellenmelidir.

'Halk teklif verecek'

SÖZ HAKKI TANINMALI

Yasama girişimi, üçlü (yasa önerisi, halk girişimi ve yasa tasarısı) olmalıdır. Yasa yapımında girişim yetkisi bakımından, hükümetin yasa tasarısı ve TBMM üyelerinin yasa önerisi (teklifi) hazırlama yetkilerinin yanı sıra bazı Avrupa devletlerinde olduğu gibi belli sayıda imza toplayan yurttaş topluluklarına da girişim hakkı tanınmalıdır. Temel hakları ihlal edici olan, bütçeye ağır mali yük getiren öneriler ve dış politika konuları dışında, halkın Meclis'e kanun önerisi verebilmesi usulü getirilmelidir. Halk girişimi yoluyla Meclis gündemine gelen yasa taslağının görüşülmesi sırasında, girişimde bulunan yurttaşlar adına bir temsilciye söz hakkı tanımalı, bu yolla yapılan öneriler ayda bir oturumdan az olmamak kaydıyla gündeme alınmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber