Danıştay, YÖK'ün bir yükseköğretim kurumu kuramayacağına hükmetti

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Ocak 2008 12:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

YÖK'ün geçen yıl kapatıp yerine Mersin Üniversitesi'nde yenisini açtığı Mersin Deniz ve Ticaret Meslek Yüksekokulu, Danıştay'daki davayı kazandı. Danıştay, YÖK'ün bir yükseköğretim kurumu kuramayacağına hükmetti.

YAKUP BULUT / ANKARA

YÖK'ün geçen yıl ?denetlemeler sonucunda tespit edilen akademik, idari ve mali konulardaki eksiklik ve usulsüzlükler? nedeniyle kapatıldığını açıkladığı Mersin Deniz ve Ticaret Meslek Yüksekokulu'nun açtığı davadan önemli bir karar çıktı. Davayı görüşen Danıştay, yükseköğretim kurumlarının Anayasa gereğince kanunla kurulması gerektiğine dikkat çekerek, YÖK kararı ile bir yükseköğretim kurumunun kurulamayacağına 29 hakimin tamamının oybirliği ile karar verdi. YÖK, geçen yıl kapattığı yüksekokul yerine Mersin Üniversitesi bünyesinde bir yüksekokul açmıştı.

YÖK'ÜN AÇTIĞI HUKUKSUZ

Bu kararla YÖK'ün bugüne dek kurduğu meslek yüksek okullarının hukuka aykırı olarak kurulduğu sonucu ortaya çıktı. 2007'nin Nisan ayında kapatılan Mersin Deniz ve Ticaret Meslek Yüksekokulu'nu kuran İlağa Vakfı, davayı kazandıktan sonra şimdi yüksekokulun açılmasını istiyor.

İLAĞA VAKFI: GASP BİTSİN

İlağa Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanvekili Hakan İlağa, ?YÖK'ün ayrı bir tüzel kişiliğe ve mevzuata tabi vakfımıza yönelik bir karar alması mümkün değildir. Fakat, uygulamada YÖK kararında mevcut olmadığı halde, vakfımızın resmi adresi ve her türden ekonomik değeri Mersin Üniversitesi tarafından işgal edilmiştir. Danıştay kararıyla bu gaspın bitmesini istiyoruz? dedi. İlağa, dört Denizcilik Meslek Yüksek Okulu'nu kapatıp, eski YÖK başkanı Erdoğan Teziç'in eskiden rektörlük yaptığı Galatasaray Üniversitesi'nde yüksekokul açıldığını belirterek, yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'dan daha yansız bir yönetim beklediklerini söyledi.

'Kanunla kurulur'

Anayasa'nın 130. maddesinde Yükseköğretim Kurumları'nın yasayla kurulabileceğine dikkat çekilen Danıştay kararında, ?2547 sayılı Yasa'nın ilgili maddelerinde de Anayasa'ya uygun olarak kuruluşun yasayla olacağı hükme bağlanmış; 2547 sayılı Yasa'nın hiçbir maddesinde Yükseköğretim Kurulu' na idari bir kararla kamu tüzel kişiliğine sahip yükseköğretim kurumu kurma yetkisi verilmemiştir? denildi.

Vakfın sahibi içeri giremiyor

İlağa Vakfı'nın başkanvekili Hakan İlağa, iki milyon dolar vakfedilerek kurdukları vakfa, YÖK kararından sonra kendilerinin bile kapısından sokulmadığını belirterek, ?Anayasa, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Vakıflar Kanunu ile teminat altına alınan vakfımıza ait, 'Mülkiyet Halkaları' ihlal edilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne de başvurumuzu yaptık, yanıt bekliyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber