İlköğretim Müfettiş yardımcılığı sınav mülakatının iptaline dair Sivas Bölge İdare Mahkemesi kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ocak 2008 17:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
SİVAS
BÖLGE İDARE MAHKEMWESİ

Y.D. NO : 2007/178

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİ HAKKINDAKİ KARARA

İTİRAZ EDEN (Davacı) : Fikri KAYA adına Türk Eğitim Sen

VEKİLİ : Av. Hamdi AKIN , İstasyon Cad. Kınık Apt. Kat: 1/ SİVAS

KARŞI TARAF (Davalı) : Milli Eğitim Bakanlığı / ANKARA

İSTEMİN ÖZETİ : İsmail Hakkı Oran İlköğretim Okulu müdür yardımcısı olan davacı. İlköğretim Müfettiş yardımcılığı sınavının mülakatından başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali ile yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davada yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin 19/11/2007 tarih ve E: 2007/1678 sayılı Sivas İdare Mahkemesi Kararının; hukuka aykırı olduğunu, yazılı sınavda 82,161 puan ile 23. sırada yer aldığını, mülakat sınavının objektiflikten uzak olduğunu ileri sürerek kaldırılmasını ve yürütmenin durdurulmasını istemektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Sivas Bölge İdare Mahkemesi'nce dava dosyası incelendi ; gereği görüşüldü;

Dava, İsmail Hakkı Oran İlköğretim Okulu müdür yardımcısı olan davacının İlköğretim Müfettiş yardımcılığı sınavının mülakatından başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali yürütmenin durdurulması istemiyle açılmıştır.

13 08.1999 tarih ve 23785 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinin 9. maddesinde " Yarışma sınavı. yazılı ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamalı olarak yapılır:

a) Yazılı Sınav

Yazılı sınav çoktan seçmeli test tekniği ile 100 sorudan az olmamak üzere Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce yapılır. Soruların % 20 si Milli Eğitim mevzuatı % 30 u öğretmenlik meslek bilgisi . % 30 u özel alan bilgisi ve % 20 si genel kültür konularım kapsar

Yazılı sınavın planlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ile sonuçların ilgililere ve İlköğretim Genel Müdürlüğüne bildirilmesi Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce yapılır Bu sınavda 100 puan üzerinden en az 70 puan alanlar, Personel Genel Müdürlüğünce sözlü sınava çağırılırlar.

b) Sözlü Sınav

Sözlü sınavda; adayın yazılı sınav konularındaki bilgilen ile temsil yeteneği, tutum ve davranışı, anlatım ve yorumlama yeteneği ölçülür.

Sözlü sınavda adaylar, sınav komisyonu üyelerinin her biri tarafından yazılı sınav konularından 50 puan, temsil yeteneğinden 10 puan , tutum ve davranıştan 10 puan. anlatım ve yorumlama yeteneğinden 30 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden bu Yönetmeliğin 2 numaralı Ekinde yer alan İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma ( Sözlü ) Sınav Değerlendirme Formuna göre değerlendirilir. Bu sınavda başarılı sayılabilmek için en az 70 puan almış olmak gerekir.

Sözlü sınav soruları Yarışma Sınav Komisyonu tarafından en az iki gün önce konu başlıklarına göre ayrı ayrı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne hazırlattırılır. Hazırlanan sorular torbalara konulduktan sonra tutanakla tespit edilerek ağızları mühürlenir. Adaylar her konudan komisyonca belirlenecek usul ve esaslara göre soruyu torbadan çekerek cevaplandırırlar.

Yazılı sınavı kazananların sayısı, branşa tahsis edilen kontenjanın iki katından fazla olması halinde sözlü sınava yazılı sınavı kazananlardan başarı sırasına göre ilan edilen branşlar itibariyle iki katı aday çağırılır/' Kuralı yer almaktadır.

Dava dosyasının incelenmesinden; İsmail Hakkı Oran İlköğretim Okulu Müdür yardımcısı olan davacının, 25/01/2007 tarih ve 5800 sayılı Bakanlık Genelgesi doğrultusunda 08/04/2007 tarihinde yapılan 405 ilköğretim müfettişinin alınacağı yazılı sınava sınıf öğretmenliği branşından girdiği 82,161 puan alarak 23 üncü sırada başarılı olduğu 11-29/06/2007 tarihleri arasında yapılan mülakata komisyon tarafından yapılan değerlendirmede 64.182 puan alarak başarısız sayılması üzerine işbu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Olayda; Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı sınavın % 20 Milli Eğitim Mevzuatı, % 30 Öğretmenlik Meslek bilgisi, % 30 Özel alan bilgisi, % 20' si genel kültür konularını içeren 110 sorudan oluştuğu ve 70 puan alanın başarılı sayıldığı ve her alan için belirlenen kontenjanın iki katı kadar (toplam kontenjan 405, sınıf öğretmenliği branşı kontenjanı 185 ) adayın sözlü sınava çağrıldığı, sözlü sınavda adayların sınav komisyonu üyelerinin her biri tarafından yazılı sınav konularından 50 puan, temsil yeteneğinden 10 puan, tutum ve davranıştan 10 puan, anlatım ve yorumlama yeteneğinden 30 puan olmak üzere 100 puan üzerinden değerlendirme yapıldığı davacı hakkında komisyon üyeleri tarafından 62 ila 68 puan arasında bir değerlendirme yapıldığı anlaşılmaktadır.

Dosya içeriğine göre yapılan değerlendirmede; Davacının yazılı sınavda 82 161 puan alarak 23. sırada başarılı olduğu ve sözlü sınavında yazılı sınav konularının % 50 puanını oluşturduğu sabittir. Sözlü sınavda Milli Eğitim Mevzuatı, Öğretmenlik Meslek Bilgisi Özel Alan Bilgisi, Genel Kültür Bilgisi konularında yöneltilen sorulara davacı tarafından verilen cevaplar komisyon üyeleri tarafından değerlendirilmiş bir kısım üye (Milli Eğitim Mevzuatı öğretmenlik Meslek Bilgisi 10 üzerinden 10 ( tam) puan verirken diğer üyelerin 5 puan vermiş tam puan veren üyelerin diğer konularda (Özel Alan Bilgisi, Genel Kültür Bilgisi) puanlarını üçte iki oranında düşürürken, diğer üyelerin yüzde yüz oranda artırdığı görülmüştür. Bir başka anlatımla somut olarak ölçülmesi mümkün olan bir konuda verilen cevap kimi üyelerce tatmin edici bulunarak tam değerlendirilirken kimi üyelerce çok düşük bulunmuştur. Somut olarak ölçülmesi mümkün olan göreceli bir durumun mümkün olmadığı bir konuda komisyon üyeleri tarafından yapılan değerlendirmede % 100 farklılıklar bulunmaktadır. Sözkonusu durum temsil yeteneği, tutum ve davranış, anlatım ve yorumlama tekniği konularında da devam etmiştir. Öte yandan 2005-2006 öğretim yılı Kurum Teftiş raporunda davacıya, kurumun fiziki durumu eğitim öğretim değerlendirme, büro işleri, yönetim ve çevre ilişkileri ve kendini yetiştirme konularında değerlendirilerek 92 { çokiyi) puan verilmiştir.

Bu bağlamda yapılan değerlendirmede sözlü sınavında yapılan değerlendirmenin objektif olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Öte yandan işlemin uygulanması durumunda ilköğretim Müfettiş yardımcılığına ataması yapılamayan davacı açısında telafisi güç ve imkansız zararlar doğacağı da kuşkusuzdur.

Açıklanan nedenlerle, davacı vekili itirazının kabulüne, Sivas İdare Mahkemesinin yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin, 19/11/2007 tarih ve E: 2007/1678 sayılı kararının kaldırılmasına, teminat aranmaksızın YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA ile dosyanın Sivas İdare Mahkemesince gönderilmesine 30/11/2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi

BAŞKAN ÜYE ÜYE

Muhittin IŞIKA Sıtkı KELEŞ Kamber ÜNAL

26712 32792 37851

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber