İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KPSS ile TEİAŞ'a atanacaklar sıkıntı yaşayacak mı?

TEİAŞ 3 Temmuz 2021 tarihi itibariyle özelleştirme kapsamına alındı. 4046 sayılı Kanunda özelleştirme programına alındıktan sonra bir kuruma atananların nakil hakkından yararlanamayacağı belirtilmiştir. Ancak TEİAŞ özelleştirme kapsamına alınmıştır, özelleştirme programına alınmamıştır. Bu iki husus birbirinden farklıdır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Temmuz 2021 17:21, Son Güncelleme : 04 Temmuz 2021 17:22
KPSS ile TEİAŞ'a atanacaklar sıkıntı yaşayacak mı?

Aşağıdaki soru cevap dosyasında, 3 Temmuz 2021 itibariyle özelleştirme kapsamına alınan TEİAŞ'a, KPSS puanı ile atanacakların nakil hakkından yararlanıp yararlanmayacağına yer verilecektir.

Soru: Eşim elektrik elektronik mühendisi. Temmuz alımı için Türkiye Elektrik İletim A.Ş. yi tercih etmek mantıklı mıdır? Yerleşirse sıkıntı yaşanır mı?

Cevap: 3 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin özelleştirme kapsamına alınmasına, halka arza yönelik olarak özelleştirmeye hazırlık işlemlerine tabi tutulmasına, özelleştirmeye hazırlık işlemlerinin 31.12.2022 tarihine kadar tamamlanmasına karar verilmiştir.

4046 Sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22. maddesine göre özelleştirme uygulamalarına tabi tutulan (kısmen veya tamamen satış nedeniyle kamu tüzel kişiliği sona erdirilen, devredilen, küçültülen, faaliyetleri durdurulan, kapatılan, tasfiye edilen) kuruluşlarda programa alınma tarihi itibarıyla memur veya sözleşmeli statüde çalışmakta olanlar ile iş kanunlarına tabi olarak görev yapmakla birlikte toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanmayan genel müdür, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, kurul başkanı, daire başkanı, müessese, bölge, fabrika, işletme ve şube müdürü, müfettiş ve müfettiş yardımcısı, müşavir ve başuzman unvanlı kadrolara atanmak suretiyle görev yapan personelin, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmaktadır. Kuruluş özelleştirme programına alındıktan sonra kuruluşa naklen veya açıktan atananlar bu madde ile getirilen nakil hakkından yararlanamamaktadır.

Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına baktığımızda TEİAŞ'ın özelleştirme kapsamına alındığını görmekteyiz. 4046 sayılı Kanun uygulamasında özelleştirme kapsamına alınma ile özelleştirme programına alınma şeklinde iki uygulama olduğunu, bu uygulamaların hem kuruluşun statüsü hem de personel nakli bakımından farklı sonuçları olduğunu belirtmek isteriz.

Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlar özelleştirmeye hazırlık işlemlerine tabi tutulmakta, hazırlık işlemleri tamamlananlar ile hazırlık işlemine gerek görülmeyenler özelleştirme programına alınmaktadır. Kapsamdaki kuruluşların ilgili olduğu bakanlık değişmemekte, programdaki kuruluşlar ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Özelleştirme programında olan her kuruluş aynı zamanda özelleştirme kapsamında iken kapsamdaki her kuruluş programda olmayabilir. Bu ayrıntı KİT'lere atanmayı bekleyen personel bakımından önemlidir.

Sonuç olarak TEİAŞ özelleştirme programına alınmayıp bu aşamada özelleştirme kapsamına alınmış bir kuruluş olduğu için bu süreçte TEİAŞ'a memur veya sözleşmeli personel statüsünde atanacak personelin ileride kuruluşun özelleştirilmesi halinde diğer kamu kurumlarına nakil hakkı olacaktır. TEİAŞ'a ait kadro veya pozisyonları tercih edecek adayların kuruluşun ileride özelleştirileceğini ve diğer kamu kurumlarına nakledilebileceklerini bilmeleri buna göre tercihte bulunmaları faydalı olacaktır. Aynı durum diğer KİT'ler için de söz konusudur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber