Aralıkta öğretmen atamak...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Ocak 2008 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ARALIK'TA ÖĞRETMEN ATAMAK;

Milli Eğitim Bakanlığımızca her yıl rutin olarak Şubat ve Eylül aylarında olmak üzere iki atama yapılmaktadır. Bu yıl bakanlık çok önemli bir karar alarak Eylül'de yaptığı atamayı Ağustos ayına çekmiş ve okullar açılmadan öğretmenlerin göreve başlaması sağlanmıştır. Bu gerçekten önemli bir husustur. Çünkü; daha önceki yıllarda eylül ayında okul açıldıktan sonra yapılan atamalarda okul idareleri, öğretmenler ve öğrenciler çok büyük sorunlar yaşamaktaydılar.

Eylülde yapılan atamalarda dersler boş geçmekte, İl ya da İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince ücretli öğretmen görevlendirmeleri zaman almaktaydı. Bu sürede boş geçen dersler okullarda çok büyük karmaşaya yol açmaktaydı. Daha sonra ücretli öğretmen görevlendirilmesi yoluyla açıklar kapatılmaktaydı. Eylül ayında atamalar yapılmakta ücretli öğretmen görevlendirilen okullara öğretmen atanmakta, ya da ücretli görevlendirilen öğretmenin ataması yapıldığından bu okul ve sınıflarda yeni bir sorun yaşanmaktaydı. İşi olan işsiz kalabilmekte ücretli de olsa öğretmeni olan sınıf öğretmensiz kalabilmekteydi.

Atamaların Ağustos ayına çekilmesiyle bu sorun bir şekilde aşılmış oldu. Bakanlık 26/05/2006 tarihli resmi gazetede yayınlanan kanun değişikliği ile öğretmenlerin emeklilik işlemlerinin Haziran-Temmuz aylarında yapılmasını düzenlemiştir. Bunun da en büyük gerekçesi öğretim yılı başında öğretmen dağılımını adaletli yapabilmek idi.

Yani artık bakanlık 2000 yılında hizmete sokulan ve geliştirilen İlsis sistemi ve 1999 yılında yayınlanan Norm Kadro Yönetmeliği gereği öğretmen açığı ya da fazlalığını bilebilmekte Ağustos ayı itibari ile de eğitim öğretim yılı başlangıcını planlayabilmektedir.

Bakanlık bugün kaç öğretmeni olduğunu şu anda hangi okula hangi branşta kaç saatlik ders için öğretmen ihtiyacı olduğunu iki tuşa basarak öğrenebilmektedir.

Bu düzenlemelerin yanında yapılan hatalı bir uygulama ise Aralık 2003'te Norm Kadro Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle okullar Norm Kadrolarını Haziran ayında belirlemekte iken Eylül ayında belirlemeleri sağlanmıştır. Bu değişikliğin birkaç sakıncası vardır:

Haziran ayında yer değiştirmeler yapılmaktadır. Eğer okulun norm kadrosu düşecekse (diyelim bir okulda sınıf öğretmeni norm kadro sayısını, önümüzdeki yıl 2.kademe sınıfını arttıracağından düşürecekse) yer değiştirerek gelen öğretmen haziran sonunda bu okulda göreve başlayacaktır. Eylül ayında yeni norm kadro belirlendiğinde ise kadro fazlalığı ortaya çıkacak ve o okuldan kıdemi en düşük olan öğretmen ayrılmak zorunda kalacaktır.

Okulun norm kadrosu artacaksa öğretmen atamaları Ağustos'ta norm kadro belirlemesi ise Eylül'de yapıldığından bu okul Ağustos atamalarında öğretmen alamayacaktır.

Bu maddeleri arttırmak mümkündür. Konuyu fazla dağıtmadan yazımızın başlığına yani asıl konumuza dönecek olursak;

Bakanlıkça yapılan Ağustos ve Şubat ataması düzenlemeleri ve emeklilik işlemleri ile ilgili düzenlemelere rağmen Aralık ayında atama yapılması çok anlamsızdır. Kaldı ki buna atama demek te doğru değildir.

Bunun hukuki karşılığı ?Sözleşmeli Öğretmen Görevlendirilmesidir? atama değil görevlendirmedir. Fakat bakanlığımızca dahi atama kelimesi ısrarla kullanılmaktadır. Bilindiği gibi aralık ayı sonunda bu görevlendirmeler yapılmış ve öğretmenler görevlerine bugünlerde başlamaktadırlar.

Bu günlerde göreve başlayan bu öğretmenlerimizin eğitim sistemimize yayarlı hizmetleri olacağından yana hiçbir kuşku yoktur.

Fakat bu dönemde sözleşmeli öğretmen olarak görevlendirilmeleri ile beraber bazı öğretmenler (atanamayıp ücretli öğretmen olarak çalışmakta olanlar) işsiz kalmışlar, ücretli öğretmen olarak çalışmakta iken sözleşmeli öğretmen olan öğretmenlerimizin sınıfları ise öğretmensiz kalmıştır. Binlerce öğretmen adayının atama beklediği bir dönemde bu sınıflarımız elbet ki öğretmensiz kalmayacaktır. Ücretli öğretmen görevlendirmesi mutlaka yapılacaktır.

Fakat; bu dönemde yani son yazılıların yapıldığı, eğitim öğretimin ilk döneminin bitmesine 20 gün gibi (Not işlemlerinin bitmesine 15 gün) gibi kısa bir süre kala bu sınıflarda öğretmen değiştirmek ne kadar doğrudur?

Düşünün ki siz bir velisiniz sınıfınızda ücretli öğretmen çalışıyor çocuğunuz 2 yazılıya girmiş öğretmeniniz oradan ayrılmış başka bir yere Sözleşmeli Öğretmen olmuş sizin sınıfa da yeni bir ücretli öğretmen görevlendirilmiş. 3.yazılıları da o yapacak, dönem sonu davranış notlarını da o verecek (ki İlköğretimde davranış notları artık ders notu kadar önemli) sizce sağlıklı bir değerlendirme olacak mıdır?

Bu sorunları çoğaltmak mümkün olmakla beraber ben bu arkadaşlarımızın Sözleşmeli Öğretmen olarak görevlendirilmelerine bir sözüm yok onlara hayırlı olsun diyorum ve kadrolu öğretmenlerimiz gibi yararlı hizmetler vereceklerine inanıyorum.

Burada sorun şudur: Bakanlıkça bilgisayar sistemi nedeniyle öğretmen açığı her an görebilmekte olduğuna, emekli öğretmen durumu Temmuzda bittiğine göre son yapılan bu görevlendirmelerin AĞUSTOS atamasıyla beraber yapılmamasıdır.

Bu da ülke olarak eğitime ne kadar ciddi, bilimsel ve pedagojik yaklaştığımızın bir kanıtı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yeni göreve başlayan bu eğitimcilere görevlerinin kendileri ve Türk Milli Eğitim Sistemi için hayırlı, olmasını dilerken en kısa zamanda tüm sözleşmeli öğretmenlimizle beraber Kadrolu öğretmen olarak atanmaları temennisiyle başarılar dilerim.

Saygılarımla?

M.BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber