İntihale hapis geliyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Ocak 2008 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde hazırlanan ve TBMM gündeminde bulunan özel kanunların temel ceza kanunlarına uyum paketi kapsamında, intihal suçuna da hapis cezası geliyor. İntihal suçu işleyen öğretim üyelerine idari işlemlerin yanında adli işlemler yapılabilecek.

Yeni düzenleme Meclis'te kabul edilirse ?başkasına ait esere kendi eseri gibi ad koyan kişi?, 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasına mahkum edilecek. Eseri dağıtana da verilecek hapis cezasının üst sınırı 5 yıl olacak. YÖK Disiplin Kurulu'nda, aralarında tarihçi Doç. Dr. Halil Berktay'ın da bulunduğu 10 öğretim üyesinin intihal dosyası var.

İntihal suçu işleyen öğretim üyeleri hakkında YÖK Disiplin Kurulu tarafından yürütülen soruşturma sonunda bir rapor hazırlanarak, YÖK Genel Kurulu'nun oluşturduğu YÖK Yüksek Disiplin Kurulu'na sunuluyor. Yüksek Disiplin Kurulu öğretim üyesini suçlu bulursa, ?uyarı?, ?süreli meslekten men?, ?öğretim üyeliğinden çıkarma? cezalarından biri uygulanıyor.

DİNÇER CEZA ALMIŞTI

AKP Milletvekili ve eski Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, ?İşletme Yönetimi? kitabında intihal yaptığı için ?üniversite öğretim mesleğinden çıkarma? cezası almıştı. İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, ?Laparoskopik Cerrahi? adlı kitabında intihal yaptığı gerekçesiyle 2003 yılında ?iki ay meslekten men? cezası almış, 2004'te de rektörlükten alınmıştı. YÖK, 2003-2008 yıllarında 22 öğretim üyesine idari ceza verdi.

Yeni yasa kabul edildiği takdirde, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra intihal yaptığı saptanan öğretim üyesi hakkında suç duyurusunda bulunulursa, savcılık adli işlem başlatabilecek.

Kıvanç EL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber