Akbank'ta 2 gün süren sorun bankacılık tarihine geçti!

Akbank'ta iki gündür tüm işlemler bloke oldu. Bankanın veri tabanının çökmesi nedeniyle yaşanan arıza 18 milyondan fazla vatandaşı etkiledi. Kartlar çalışmadı, ATM'ler durdu, ödemeler aksadı. Akbank'ın neredeyse iki gündür sistemlerinin çalışmaması dünya bankacılık tarihine geçti.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Temmuz 2021 10:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Müşteriler iki gün boyunca bankacılık işlemlerini yapamadı. Banka siber saldırı olmadığını belirtirken, sorunun banka içindeki sistemden kaynaklandığını dile getirdi.

TÜM İŞLEMLER BLOKE OLDU

Bankanın sisteminde yaptığı güncelleme sonrası veri tabanında yaşanan sorun nedeniyle arıza oluştuğu öğrenildi. Arıza, internet ve mobil bankacılık kanallarının yanı sıra ATM işlemlerini de etkiledi. Arızanın bir türlü giderilememesi üzerine sorun büyüdü.

İŞLER AKSADI, TEPKİ TWEETLERİ BİNLERLE İFADE EDİLDİ

Okul taksitinden kira ödemesine hatta kredi kartı kullanımına kadar her şey bloke oldu. 18 milyondan fazla müşterisi bulunan Akbank'ta uzun süre işlemler yapılamadı. Müşteriler ise sosyal medyadan tepkilerini dile getirdi. 10 binlerce tweet atıldı.

BANKACILIK ALTYAPISI SORGULANIYOR

Akbank'tan konu ile alakalı bir özür mesajı yayınlansa da olay Türkiye'de bankaların teknolojik altyapısının sorgulanmasına neden oldu. Benzer iş kayıpları daha önce başka bankalarda da yaşanmış ancak bu kadar uzun sürmemişti. Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Bilgin Metin, veri tabanı sorununun önceden öngörülemeyen zararlara yol açtığını, bilgi sistemleri altyapısı sağlayıcı firmanın hizmet seviyesi anlaşmalarına uyamadığı ve bankayı zor durumda bıraktığı için büyük bir ceza alabileceğini söyleyen Metin, "Bankacılık regülasyonların olduğu sıkı denetlenen bir sektör. Bu denetimlerin ne derece sıkı tutulduğu da sorgulanacak şimdi. Tabiki olan mağdur olan vatandaşlara oluyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber