Belediyenin kese, masaj harcaması Sayıştay'a takıldı

Bir ilçe belediyesinde yaşanan olayda, ilçedeki 27 kadının bir hamamdan aldığı kese, masaj türü hizmetlerin bedeli, belediye bütçesinden ödenmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Temmuz 2021 13:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Belediyenin kese, masaj harcaması Sayıştay'a takıldı

Sayıştay Başkanlığı, mahalli müşterek nitelikte olmayan ve belediyenin giderleri arasında sayılmayan bu harcamaların Belediye bütçesinden karşılanmasının hukuki bir dayanağının bulunmadığına dikkat çekti.

Sorumlular savunmalarında, Belediye Kanunu'nun belediye başkanına tanıdığı takdir yetkisi ile söz konusu harcamanın temsil tören harcaması kapsamında yapıldığını ileri sürmüştür. Sayıştay ise söz konusu olan hamam, kese, masaj bedelleri bütçenin "Temsil, Ağırlama, Tören, Fuar, Organizasyon Giderleri" için ayrılan ödeneğinden değil, "Diğer Hizmet Alımları" için ayrılan ödeneğinden karşılandığını belirtmiş ve "Kaldı ki temsil tören organizasyon giderleri için ayrılan ödenekten karşılanmış olması, bu harcamayı mevzuata uygun hale getirmez. Çünkü Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi'nde temsil, ağırlama ve tören giderlerinin neleri ve kimleri içerdiği tek tek sayılmıştır. Bahsi geçen Yönerge'nin 5'inci maddesinde ağırlama faaliyetinin geleneklere ve davetin şümulüne göre ağırlama, konuklama, konutlandırma ve bu işlerle ilgili olarak hazırlıkların gerektirdiği giderlerle ziyafet, kokteyl, hediye, çiçek, bahşiş ve taşıma giderleri şeklinde yapılacağı hüküm altına alınmıştır." demiştir.

Kese, masaj türü harcamaların geleneklere ve davetin şümulüne göre ağırlama ile ilgili bir gider olmadığını belirten Sayıştay Başkanlığı; temsil harcamaları konusunda belediye başkanına tanınan takdir hakkının sınırsız olmadığını, temsil harcamalarının kamusal amaçlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri için kullanılması gerektiğini, mevzuatta öngörülmeyen bir harcama kaleminin temsil tören harcamaları içine dahil edilmesinin bir takdir hakkı olmadığını vurgulamıştır.

Sayıştay 8. Dairesinin 2021 tarihli kararında "Ayrıca, sorumlular savunmalarında, belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikli ihtiyaçlarının karşılanması ve "kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, sosyal hizmet ve sosyal yardım, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi, fiziki aktivite ve sporun teşvik edilmesi" amacıyla, kamu yararı düşüncesiyle bu hizmeti verdiklerini belirtmişlerdir. Ancak, kamu yararının, genel olarak halkın ve toplumun refahı veya faydası olduğu dikkate alındığında, söz konusu hamam işletmesinde nasıl ve neye göre seçildiği belli olmayan 27 kadına yönelik kese, masaj hizmetinin Belediyece karşılanmasının kamu yararına değil, sadece hizmet verilen kesimin yararına olduğu açıktır." denilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber