'Çıplak arama'da yanlış algı düzeltilecek

Meclis, cezaevlerindeki 'çıplak arama' konusunda yanlış algının düzeltilmesini önerdi. Adalet Bakanlığı, çalışma başlattı.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 10 Temmuz 2021 06:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'Çıplak arama'da yanlış algı düzeltilecek

Kamuoyunda uzun süredir tartışılan cezaevlerindeki 'çıplak arama' konusunda, Adalet Bakanlığı yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. TBMM İnsan Hakları Komisyonunun cezaevlerindeki çıplak arama tartışmaları konusunda hazırladığı raporda, "Mevzuatta yer verilmesi nedeniyle 'çıplak arama' kavramı kullanılsa da Komisyon'umuz bu müessesenin kullanılan terim itibariyle yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiği dolayısıyla mevzuatta gerekli değişiklikler yapılarak bu algının ortadan kalkmasını sağlayacak tedbirlerin alınması gerektiği düşüncesini taşımaktadır" değerlendirmesine yer verdi. İnsan Hakları Komisyonu üyeleri de 'Çıplak arama' kavramı yerine, 'Detaylı arama, hassas arama, nitelikli arama' gibi ifadelerin kullanılmasını önerdi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, çıplak aramanın bütün dünyada kullanılan bir arama metodu olduğuna dikkat çekerek "Eğer tehlike varsa, terör örgütüyle iltisaklıysa, çıplak aramanın yapılması yasalarımızda varsa çıplak aramanın yapılmasında da yani her zaman olmasa bile ben çok fazla da bir mahsur görmüyorum" dedi. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ise "Meri kanunlarımızda 'çıplak arama' adı altında bir madde var. Fakat kelime anlamı itibarıyla çıplak arama deyince aklımıza farklı şeyler geliyor. Bunu 'çıplak arama' değil de 'hassas arama, detaylı arama, nitelikli arama' gibi kanundaki o 'çıplak arama' literatürünü değiştirip oraya farklı bir kelime koyarak anlamı değiştirebiliriz" diye konuştu.

BAKANLIK HAZIRLIK YAPIYOR

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yunus Alkaç, Bakanlık olarak mevzuattaki çıplak arama konusunda çalışma yaptıklarını belirterek, "Çıplak arama dünyanın tüm ülkelerinde var, modern hukuk ülkelerinde var. Bu konuda biz de, omurgayı bozmadan kendimize göre bir düzenleme yapacağız. Çıplak arama kavramı uluslararası literatürde oturmuş bir kavram, bizde 'çıplak' ibaresi belki 'çırılçıplak' gibi algılanıyor, öyle değil. Algı önemli. Bunu çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber