İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Prof. Dr. Ertuğrul'dan Türkiye için dördüncü pik uyarısı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, bayram tatilindeki hareketliliğe dikkat çekerek, "Bana kalırsa bu 11 günlük tatilde mümkünse yerinizden kıpırdamayın. Aşılamayı hızlandırmazsak ağustos-eylül gibi bir pik ile karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

Haber Giriş : 12 Temmuz 2021 09:55, Son Güncelleme : 12 Temmuz 2021 10:29
Prof. Dr. Ertuğrul'dan Türkiye için dördüncü pik uyarısı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Hürriyet'ten Fulya Soybaş'a konuştu;

Ağustos-eylül-ekim aylarında Türkiye için dördüncü pik uyarısına bulunan Prof. Ertuğrul, "Henüz toplumsal bağışıklık oranını yakalayabilmiş değiliz. Delta varyantına karşı tek doz aşının koruyuculuğu yüzde 40 altında. Aman dikkat edelim" dedi.

Bayram tatilinde kapalı ortamlarda maske takmanın faydalı olacağını belirten Ertuğrul, "Eğer bir yere gidecekseniz de kalabalık ortamlardan uzak durun. Aşı olanların da virüs kapma ihtimali var o nedenle maskeyi hele de kapalı ortamda asla çıkarmayın. Delta varyantının yayılmaya başladığı bir dönemdeyiz. Kolay ve çabuk bulaşıyor" görüşünü dile getirdi.

Hatırlatma dozlarının Sinovac olanlar için geçerli olduğunun altını çizen Ertuğrul, "Şu anki bilimsel çalışmalar 3. doza gerek olmadığı yönünde çünkü bu aşıların koruyuculukları 2 dozdan sonra çok yüksek. Delta varyantına karşı tek doz BioNTech yüzde 33, çift doz yüzde 88 koruyor. Etkisi 9-12 ay sürüyor. O nedenle 3. doz şimdilik önerilmiyor." ifadesini kullandı.

Ertuğrul "3. doz hangi aşı tercih edilmeli?" sorusuna şu yanıtı verdi:

İlk iki dozunu Sinovac olanlara 3. doz BioNTech aşısı öneriyoruz. Diyelim 3 ay önce (daha önce bu süre 6 ay olarak belirlenmişti) hastalığı atlattınız. O zaman 1 doz BionTech yeterli. Hastalık + 1 doz aşı oldunuz varsayalım. 2. doza ihtiyaç var mı? Aslına bakarsanız yok! Hastalığı atlatanlarda tek doz mRNA aşısı yeterli derece bağışıklık oluşturuyor. Ama sıkıntı şu! Avrupa'da bazı ülkeler en az 2 doz aşı şartı koşuyor! Onun için de '2. doz olmak isteyen olsun' gibi bir yaklaşıma gidildi. Bilimsel olarak ne kadar doğru? Tartışılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber