İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hükümet, işsizliği önlemek için Bürokratlarıyla masaya oturuyor.

Haber Giriş : 14 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2004 yılını 'İşsizlikle mücadele yılı' ilan eden AK Parti Hükümeti, ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerden sonra işsizliği önlemek için düğmeye bastı.

Hükümet yürürlükte bulunan kanuna rağmen 12 yıldır toplanmayan Çalışma Meclisi'ni toplayarak ilgili bürokratlarıyla yıllar sonra ilk kez görüşme masasına oturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü'nün organize ettiği Çalışma Meclisi, Bakan Murat Başesgioğlu'nun çağrısıyla 15-16 Eylül'de toplanıyor.

Çalışma Genel Müdürü Cengiz Delibaş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yıl aradan sonra ilk kez toplanacak olan Çalışma Meclisi'nin işsizliğin ve kayıtdışı istihdamın önlenmesi bakımından yeni açılımlar sağlayacağına inandığını söyledi. 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Teşkilat ve Görevleri Kanunu'nun 26. maddesine göre, Çalışma Meclisi'nin yılda en az bir kere toplanmasının hükme bağlandığını hatırlatan Delibaş, ''Bu kanuna dayanılarak Çalışma Meclisi ilk toplantısını 1947 yılında yapmış ve bu tarihten sonra 3 yıl, 5 yıl ve 8 yıl aralıklarla sadece 8 kere toplanabilmiş. Meclis son olarak 1992 yılında toplantı yapabilmiş. Yaklaşık 12 yıl aradan sonra Bakan Başesgioğlu'nun talimatlarıyla Çalışma Meclisi'ni toplantıya çağırdık. 15-16 Eylül tarihinde Ankara'da yapılacak Çalışma Meclisi toplantısında istihdamın artırılması, kayıtdışı istihdamın önlenmesi ve Kıdem Tazminatı Fon Tasarısı'nın görüşülmesi gündeme alındı'' şeklinde konuştu. Dalibaş, çok ciddi ön hazırlıkların yapıldığı Çalışma Meclisi toplantısına tüm bakanlıklar, Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine Müsteşarlığı, işçi ve işveren sedikalarının temsilcilerinin katılacağını belirtti. Toplantı öncesi iki arı komisyon oluşturularak raporların hazırlandığını anlatan Çalışma Genel Müdürü Cengiz Delibaş, şunları söyledi:

''Çalışma Meclisi'ne çok sayıda kurum davet edildi ve raporlar hazırlandı. Hükümetimiz, 2004 yılını işsizlikle mücadele yılı ilan etti. Diğer bakanlıkların da konu ile ilgili çalışmaları var. Son olarak Bakan Başesgioğlu'nun talimatı ile iki ayrı komisyon oluşturuldu. Bu komisyonlar istihdamın artırılması ve kayıtdışı istihdamın önlenmesi konularında rapor hazırladı. Bu konulara ilişkin çok detaylı araştırma ve çalışmalar yapıldı. Diğer kurum ve bakanlıkların yaptıkları çalışmalar biraraya toplandı. Sonuçta iki rapor oluşturuldu. Bu iki raporu Çalışma Meclisi'nin gündemine sunacağız. Bu çerçevede Çalışma Meclisi'nden önemli açılımlar bekliyoruz. Zaten son ekonomik verilere baktığımız zaman Türkiye'de güzel şeyler olduğunu görüyoruz. Bir yandan verimlilik ve kapasite kullanım oranları artıyor. Ama bunlar henüz istihdama yansımış değil. Bunun sebebi de firmalar atıl kapasitelerini artırmaya başladı. Ama bu olumlu gelişmeleri istihdama yansıyacağını düşünüyorum. Son dönemlerde eğitimle birlikte yeni istihdam alanları da açıldı. Çünkü Türkiye'nin mevcut istihdam alanları yeterli olanaklar sağlamıyordu. Onun için yeni istihdam alanları hem dünyada rekabet şansımızı, hem üretimimizi artıracak. Meclis'te hazırlanan raporlar görüşüldükten dile getirilen görüşler çerçevesinde yeni açılımlar olacağını, yeni hedeflerin ortaya çıkacağını ve bunun da hükümetin politikalarına yön vereceğini düşünüyorum''

Delibaş, Başbakan Erdoğan'ın TOBB'a yaptığı ''Her işletme ilave 1 istihdam yapsın'' önerisiyle ilgili olarak da, ''Sayın Başbakan'ın bu konuda çok somut ve pratik önerileri var. Bence çok doğru bir çözüm. En azından gençlerimize yeni açılım sağlayacak, yeni iş imkanları ortaya çıkaracak. Bu uygulama, kısa vadede işsizlik sorununa önemli katkı sağlar'' değerlendirmesini yaptı.

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber