Kalp ve kanserden sonra en önemli ölüm nedeni 'inme'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2008 11:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dünyada kalp hastalığı ve kanserden sonra üçüncü ölüm nedeni olan inmenin, kalıcı sakatlık bırakmada ise birinci sırada olduğu belirtildi.

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülküf Önal, halk arasında inme (felç) olarak bilinen hastalığın, dünyada kalp hastalığı ve kanserden sonra gelen en önemli ölüm nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, dakikada ortalama bir kişinin inme geçirdiğini, üç dakikada bir kişinin de inme nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade eden Önal, hastalığın görülme sıklığının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ortalama yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak arttığına dikkati çekti.

Yaşlılık hastalığı diye bilinen beyin damar hastalığı inmenin, erişkinlerde kalıcı sakatlıklara neden olduğunu belirten Önal, inmenin beyne kan akımını sağlayan damarlardan birinin aniden tıkanmasıyla beyne giden kan akımının gidişinin yavaşlaması ya da durması sonucunda meydana geldiğini kaydetti. Önal, ayrıca beyin damarlarından birinin ani şekilde yırtılarak, kanın beyin dokusu içine akması sonucu da inmenin oluşabildiğini ve bunun halk arasında beyin kanaması olarak bilindiğini ifade etti.

İnme hastalığında tedavi şansının, hastanın en kısa sürede bir sağlık merkezine ulaşmasına bağlı olduğuna işaret eden Önal, "İnme olduktan sonra 3 saat içinde doktora ulaşabilen hastaların genellikle yüzde 20'sini tamamen düzeltme şansımız oluyor" dedi.

Önal, hastalığın koruyucu tedavi metotları ile önlenebilir olduğuna dikkati çekerek, aile hikayesi, sigara ve alkol kullanımı, yüksek tansiyon, diyabet, obezite ve hareketsiz yaşamın inme oluşumuna zemin hazırladığını kaydetti.

İnme gerçekleşmeden önce bir ağrı olmadığı için hastanın bunu fark etmesinin güçleştiğini belirten Önal, aniden el uyuşması, kolda güçsüzlük, konuşmada bozukluk, yüz bölgesinde kayma, baş dönmesi, başı yana çevirdiğinde kısa süreli tam görme kaybının olması, bir iki dakikayı unutmak ya da hiçbir şey hatırlamamak gibi durumların inmenin önemli belirtileri olduğunu söyledi.

İnmenin engellenebilmesi için aspirin kullanımının çok önemli olduğuna işaret eden Önal, hastaların mutlaka nörologlar tarafından takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber