Üniversitelerin kuruluş şartı değişiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2008 17:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden, yeni üniversitelerin kuruluşunda fen-edebiyat fakültesi bulunma zorunluluğunun kaldırılmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi, yeni üniversite kuruluşunda fen-edebiyat fakültesi bulunması zorunluluğunun kaldırılmasını düzenliyor. Ayrıca, YÖK'e,ihtiyaca göre kanunda sayılan fakültelere yenilerini ekleme yetkisi veriyor.

Yeni üniversite kurulabilmesi için en üç fakülte bulunma zorunluluğu getiren teklif, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü kurulmasında esas alınacak kriterlerin belirlenmesi için bir komisyon oluşturulmasını da öngörüyor.

Buna göre, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü kurulmasında öncelik verilecek iller, her 5 yılda bir Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, YÖK, DPT ve Devlet Personel Başkanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyonca belirlenecek. Kriterlerin belirlenmesine ve komisyonun çalışmasına ilişkin usul ve esaslar, ilgili bakanlık ve kurumların görüşleri alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek.

Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun, üniversitelerin kurulmasına ilişkin 3. maddesi, yeni kurulacak üniversitelerde birleşik olarak fen-edebiyat fakültesi ya da ayrı ayrı fen ve edebiyat fakültesi bulunmasını zorunlu kılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber