Hastaneler reforma ayak direyince hastalar mağdur oldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Ocak 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıktaki reformlara daha çok üniversite hastanelerinin direndiği belirtiliyor.

Yatan hastaların ilaç ve tıbbî malzemelerinin hastane tarafından karşılanmasına yönelik düzenleme 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi.

Hastanelerin önemli bir bölümü yeni düzenlemeye uyum sağlarken çoğunluğunu üniversitelerin oluşturduğu bazı hastaneler ilaç teminine karşı ayak diriyor. Önemli bir bölümü süreci tamamlayan hastanelerin bazılarının inadı, yatan hastaların mağdur olmasına sebep oluyor.

Türkiye'nin en büyük üniversite hastanelerinden biri olan Hacettepe gerekli hazırlıkları yaparak yatan hastanın çilesine son verdi. Ankara Numune Hastanesi de uygulamayı başlattı. Sağlık ile Çalışma Bakanlığı, yatan hastalara yönelik uygulamayı kolaylaştırmak için hastaneleri destekleyen bir dizi karar aldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödemeleri 45 günlük periyotlar halinde yapmasına karşın yatan hastalara ilişkin düzenlemede bu süre 15 güne çekildi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, 841 hastanenin gerekli hazırlığı yapmasına karşın 59'unun ihale süreçlerini tamamlamamış olmasının altında başka hesapların yattığını ileri sürüyor. Uygulamanın, doktor-tıbbî malzemeci ilişkisini bitirerek önemli yolsuzluk kaynağını kurutacağı savunuluyor. Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Hastanelerde eski düzen üstünden işleyen bir çark var. Bu çark, doktor ile tıbbî malzemecinin para ilişkisini besliyor. Yeni uygulama bu çarkı bozacaktı. Bu nedenle bazı doktorlar uygulamaya engel oluyor." diyor. Verilen süreye rağmen adapte olmayan hastanelere uyarı yazısı gönderildiği aktarılıyor. SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, uygulamanın sağlıkta tıbbi malzemeci doktor ilişkisini bitireceğini anlatıyor. Türkoğlu da direncin önemli bir sebebinin mevcut sistemden beslenenler olduğunu anlatıyor.

Ankara Numune Hastanesi Başhekimi Mahmut Koç, "Doktorlarla yaptığımız toplantılarda yazılı kurallar koyduk. Hastayı dışarı gönderen, parayı kendisi ödeyecek." şeklinde konuşuyor. İhale süreçlerini tamamlayan hastanelerde sağlık hizmeti alan hastalar ise yeni uygulamanın rahatlığını yaşıyor. Ayşe Gülhan Özdemir isimli hasta, dizinden ameliyat olduğunu ve protezin hastane tarafından karşılandığını dile getiriyor.

İsa Yazar - Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber