'Mülakat sınavlarına kamera kaydı' Başbakan'a soruldu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ocak 2008 22:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Başkanlığına

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sn.R.Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa'nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygıyla talep ederim.

Atilla Kart

CHP Konya Milletvekili

Ankara 6. İdare Mahkemesi ; Sağlık Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı sınavı ve mülakat sonucu yapılan atama işlemleriyle ilgili olarak, hukuk devleti kavramı adına ?olağanüstü önemi haiz? olan; hem yargı ve hem de İdare için emsal teşkil edecek nitelikte bir karar tesis etmiştir.

Buna göre; Kamu görevlisi alımında, yargısal denetim unsurları ve imkanlarının ortadan kaldırılmaması;

aksine olan uygulamaların, hukuk devleti ilkesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bakış açısıyla, en geniş anlamda hak arama özgürlüğünü de kapsayan âdil yargılanma hakkının gözardı edilmesi ve ihlâli anlamına geleceği,

oluşan teknik gelişmeler, 4982 sayılı Bilgi Edinme Yasasının içeriği, 5070 sayılı Elektronik İmza Yasası, Ceza Muhakemesi Kanununun 52. maddesi karşısında; etkin yargısal denetimin sağlanmasının İdare'nin görevi ve sorumluluğu kapsamında olduğu ;

mülakat sınavlarında, İdare'nin, bu tarz sınavlarla ilgili olarak somut dayanak ve gerekçeleri sesli ve görüntülü olarak tespit edip, Mahkemeye sunması gerektiği hükme bağlanmıştır.

Hukukun üstünlüğüne, hak arama özgürlüğüne, adil yargılanma hakkına inanan iktidarların önünü açacak bir kararla karşı karşıyayız. Vasıfsız ve yandaş kadrolaşma amacı gütmeyen siyasi iktidarların, hemen uygulamaya sokmaları gereken teknik ve objektif esasları içeren bir yargı kararı söz konusudur. Bu ilkeler uygulamaya sokulduğunda, hem kul hakkı yenmemiş olacak, hem de siyasi iktidarlar ve yöneticiler zan altında kalmamış olacaktır.

Kendisine güvenen, kamu yönetiminde liyakatı amaçlayan dürüst iktidarların hemen uygulamaları gereken ölçüler yargı kararıyla tespit olunmuştur. Bu esasları uygulaması gereken bir siyasi iktidar ; hem kamu hizmetinde verimliliği sağlamış ve hem de toplumsal barışa hizmet etmiş olacaktır.

Bu gelişmeler doğrultusunda açık ve net olarak soruyoruz;

Dürüst siyasetin, nitelikli ve verimli kamu yönetiminin önünü açacak olan, kadrolaşma eleştirilerini asgariye indirecek olan bu uygulamayı, Hükümet olarak, hiç olmazsa bundan sonraki aşamalarda başlatacak mısınız?

Böylesine haklı ve objektif gerekçeleri içeren yargı kararı esaslarının, bundan böyle de uygulanmaması; hem kul hakkının yenmesi ve hem de kamu gücünün-yetkisinin kötüye kullanılması anlamına gelmez mi?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber