GATA raporlarına rağmen maaş bağlanmadı

Haber Giriş : 10 Ocak 2008 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askerde maruz kaldığı psikolojik rahatsızlıklara bağlı olarak emekli olmak isteyenlerin başvurusu Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Profesörler Sağlık Kurulu'nca verilen ?askerliğe elverişli değildir. Rahatsızlığı askerlik görevinin tesiriyle meydana gelmiştir? raporlarına rağmen Emekli Sandığı'ndan geri döndü. Konu hakkında TBMM Dilekçe Komisyonu'na yapılan başvurular, Emekli Sandığı'nın GATA raporlarına rağmen başvuruları reddettiğini gösterirken, gerekçeyi ise ?askerlik görevi sırasında hastalığı ile ilgili istirahat ve tedavilere ilişkin herhangi bir tıbbi belge bulunmadığı ve sağlam terhis edildiği? ve ?psikolojik hastalıkların oluşumunda çevresel, sosyal, ailesel nedenlerin de rol oynadığı? görüşü oluşturdu.

Meclis Dilekçe Komisyonu'na yapılan başvurular arasında, ?askerde maruz kaldığı psikolojik rahatsızlıklara bağlı olarak emekli olma? talepleri de yer aldı. Mustafa Aydın isimli vatandaş, askerde maruz kaldığı psikolojik rahatsızlıklara bağlı olarak emekli olmak istediği ancak talebinin sürüncemede bırakıldığı gerekçesiyle Dilekçe Komisyonu'na başvurdu. Komisyonun, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile yaptığı yazışmalar ve incelemeler ise Mustafa Aydın hakkında, GATA Profesörler Sağlık Kurulunca 2006 yılında ?askerliğe elverişli değildir. Rahatsızlığı askerlik görevinin tesiriyle meydana gelmiştir? raporu verildiğini ortaya koydu. Emekli Sandığı Sağlık Kurulu ise 2007 Mart'ın da verdiği kararda, Mustafa Aydın'ın maaş talebine, ?askerlik görevi boyunca hastalığı ile ilgili tedavi ve istirahatlarına ait herhangi bir tıbbi belgesi bulunmadığı ve sağlam olarak terhis edildiği, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi nezdinde açılan benzer davaların da ilgililer aleyhine sonuçlandığının tespit edildiği?ni gerekçe göstererek olumsuz yanıt verdi.

Emekli Sandığı Sağlık Kurulu ayrıca GATA'nın raporuna rağmen, ?psikolojik hastalıkların ortaya çıkmasında, sosyal, gelişimsel ve ailesel etkenlerin de rol oynadığı, askerlik hizmetinin hastalığın ortaya çıkması veya alevlenmesinde tek başına belirleyici rol oynadığını söylemenin mümkün olmadığı? görüşünü savundu.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU DA EMEKLİ SANDIĞININ KARARINA SAHİP ÇIKTI

Meclis Dilekçe Komisyonu, Mustafa Aydın'ın başvurusu üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'yla temasa geçerken, Kurum'dan gönderilen yazıda ise ?erlerin malullüklerinin askerliğin sebep ve tesiri ile meydana gelmesi ve bunun belgelerle tevsik edilmesi halinde haklarında vazife malullüğü hükümlerinin uygulanması gerekmekte olup, 1992 yılında askere sevk edilen ve askerlik görevi esnasında bazı operasyonlara katılan ancak 1993 yılında sağlam olarak terhis edilen ilgilinin, vazife malullülüğünün gerek Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Sağlık Kurulunca gerekse Vazife Malullüğü Tespit Kurulunca reddedilmesi nedeniyle aylık bağlanmaması hususunda hakkında işlemlerde herhangi bir yanlışlık bulunmadığı? yönünde görüş bildirildi.

EMEKLİ SANDIĞI ÖNCE KARAR VERDİ SONRA VAZGEÇTİ

Dilekçe Komisyonu'na yapılan bir başka başvuruyu ise Şakir Korkmaz isimli vatandaşın ?askerliğe elverişli olmadığı'na ilişkin raporunun olmasına rağmen Emekli Sandığı'nın iki yıldır maaş talebini işleme koymamasıyla ilgili şikayeti oluşturdu. Bu başvuruyla ilgili yapılan incelemelerde ise Şakir Korkmaz hakkında GATA Profesörler Sağlık Kurulunca 2005 ve 2006 yıllarında olmak üzere iki kez ?Kronik nitelik kazanmış travma sonrası stres bozukluğu' teşhisiyle ?askerliğe elverişli değildir. Rahatsızlığı askerlik görevindeki yaşam olaylarının tesiri ile meydana gelmiştir? raporu verildiği, Emekli Sandığı Sağlık Kurulu'nun da bu raporlar üzerine Korkmaz hakkında ?hastalığı askerlik görevinin neden ve etkisi ile meydana gelmiştir? kararına vardığı ortaya çıktı. Ancak Emekli Sandığı Şakir Korkmaz'ın başvurusunu yeniden incelemeye alarak 29 Mart 2007'de bu kez ?askerlik görevi sırasında hastalığı ile ilgili istirahat ve tedavilere ilişkin herhangi bir belge bulunmadığı ve sağlam terhis edildiği? kararını verdi.

Komisyona Şenol Oral isimli vatandaş da yine askerlik vazifesi sırasında ruhsal rahatsızlık yaşadığı ve gazilik maaşı bağlanması talebiyle başvururken, Emekli Sandığı Oral'ın talebini de yine aynı gerekçelerle reddetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber