Ders kitaplarına gözaltı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 13 Ocak 2008 09:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullarda okutulan ders kitaplarındaki 4 bin insan hakları ihlalini ortaya koyan projenin ikincisi başlıyor. Bu kez, belirlenen hak ihlallerinin kitaplardan çıkarılıp çıkarılmadığı araştırılacak.

Tarih Vakfı'nın Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile birlikte 2003- 2004 eğitim öğretim yılı ders kitaplarını inceleyerek hazırladığı ?Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi'nin birincisinde, 4 bin ihlal ortaya çıkarılmıştı. Vakfın oluşturduğu gönüllü ekip ihlallerin müfredatlardan çıkarılıp çıkarılmadığını ortaya koymak için ikinci kez kolları sıvadı.

"Ders Kitaplarında İnsan Hakları 2 Projesi" Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2005 yılında eğitimde reform kapsamında yenilediği ilk ve ortaöğretim müfredatlarının hak ihlallerinden ne kadar arındırıldığını tespit edecek. Projenin koordinatörü Gamze Rezan Sarışen, "70 gönüllü, kitapların değerlendirilmesinde görev alıyor. Şu ana kadar incelenen kitaplarda ilk projemizin olumlu etkilerini gördük" dedi. 16 ay sürecek projenin İstanbul ve Ankara'da uygulanacağını aktaran Sarışen, projenin sonuçlarının uluslararası bir sempozyumla duyurulacağını açıkladı.

Tüm ders kitaplarının Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ile diğer insan hakları kanunlarıyla karşılaştırılarak hazırlanan birinci projede, cinsiyet, dil, din, etnik köken ayrımcılığı, yabancı korkusu ve ölümü yüceltmek gibi birçok hak ihlaline rastlanmıştı. İşte kitaplardaki bazı Bazı milletler kendi çıkarları için bizimle savaşmış, bize düşman olmuş olabilirler" örnekler:

"Bazı milletler kendi çıkarları için bizimle savaşmış, bize düşman olmuş olabilirler"

"Atatürkçü milliyetçilik, milliyetçiliği reddeden akımlara karşıdır."

"Laiklik diğer ülkelere karşı elimizdeki en önemli güçtür."

"1. Dünya Savaşı'nda İngilizlerin kışkırttığı, düşmanla birlik olan Araplardır."

"Bu güzel topraklar üzerinde aynı duyguları paylaşan, aynı dertlerle üzülüp aynı sevinçlerle coşan, aynı dili konuşan milletimiz yaşar."

İrfan DUMLU- İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber