AKP'li Vekil Aşkın'dan 'babalar da doğuma girsin' önerisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2008 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tamer Toğanaş

ABD'de iki çocuğunu dünyaya getirirken eşi de yanında olan AK Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan, Türkiye'de de babaların doğuma girmesinin zorunlu olmasını önerdi.

Doğum anının kutsal olduğunu ve o kutsal anı eşlerin birlikte yaşaması gerektiğini savunan Asan, "Erkeği o kutsal andan uzak tutmak, uzaklaştırmak hiç doğru bir şey değil. Kendi çocuğunun doğumuna şahit olmak erkeklerin de hakkı" dedi.

Asan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 çocuğu bulunduğunu, ilk çocuğunu Türkiye'de diğer iki çocuğunu ise eşi ve kendisinin master yapmak üzere bulunduğu ABD'de dünyaya getirdiğini anlattı. Amerika'da eşlerin doğuma girmesinin zorunlu olduğunu belirten Asan, yaşadıklarını "Ben doğum yapmak için gittiğimiz zaman eşler doğuma giriyorlar denildi. Eşim de büyük bir istekle o an elimi tutarak, sancılarda yardım ederek bana destek oldu ve o anı da ikimiz de şaşkınlıkla yaşadık.

Gerçekten o ana şahit olmak çok özel bir şey" sözleriyle dile getirdi.

Orada doğum yapacak kadının eşiyle birlikte bir odaya aldıklarını belirten Asan, "Oturma odasından farksızdır odanız. Yani korkutucu hiçbir unsur bulunmaz. Çünkü doğum yapmaktan korkar kadınlar. Hele ilk doğumsa süreçten korkarlar. Çünkü kendi içinde yaşayan bir canlı var.

Doğumla ilgili anlatılanlar, aktarımlar da kadınları korkutabilir" dedi.

"O ANI YAŞAMAK ÇOK FARKLI"

Doğum anının kutsal bir an olduğunu vurgulayan Asan, şunları kaydetti:

"Korkuyorsunuz, ölebilirsiniz. Doğum anında ölenler de var. Hem de çocuğunuz olacak, kutsal bir an... Bence o kutsal anı kadının mutlaka eşiyle beraber yaşamaları gerekiyor.

Ben birazcık daha insancıl bakıyorum bu ana. Erkeği o kutsal andan uzak tutmak, uzaklaştırmak hiç doğru bir şey değil. Çünkü orada bir insan meydana geliyor ve bu iki insanın bir ürünü bir çocuk meydana geliyor.

Onu erkeğin de mutlaka görmesi gerekiyor. Hani anlatılıyor ama o anı görmek çok farklı. Özellikle erkeğin o andan mahrum bırakılmaması gerekiyor erkek hakları açısından. Babanın o kutsal anı eşiyle paylaşması." Erkeklerin, "kadınların çektiği acıyı görmeleri için doğuma girmeleri" görüşünde olmadığını vurgulayan Asan, "Zaten o acılar çekiliyor. Orada olsun olmasın, o acıyı hafifletmez. O açıdan hiçbir etkisi yok. Ama korkusu var. O korkusunu paylaşacak sevdiği bir insanın ki o da eşi tabii ki, orada olması gerekiyor. Bence bunun zorunlu olması gerekiyor" dedi.

Asan, özellikle ilk kez anne olacakların doğumu eşiyle paylaşmasının daha da önemli olduğuna işaret etti. Türkiye'de doğuma kadınların hiçbir yakınlarının alınmadığını hatırlatan Asan, "Tabi eskiden gelme bir takım adetlerimiz var. Bu adetlerin yıkılması gerekiyor. Doğru bir adet değil bu" dedi. Asan, kadınların kocalarından doğuma girmelerini istemeleri, kocaların da hem eşine yardım etmek hem de kendi çocuğunun doğumuna şahit olmak için doğuma istekli şekilde girmeleri gerektiğini söyledi.

"DOĞUMHANELER KUTSAL MEKANLAR"

Hastanelerin de bu duruma uygun şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Asan, Türkiye'de bazı özel hastanelerde erkeklerin isterlerse doğuma girebildiklerini, ancak devlet hastanelerinde aynı salonda birden fazla kadın aynı anda doğum yaptığı için buna olanak bulunmadığını hatırlattı.

"Bana göre doğumhaneler kutsal mekanlardır" diyen Asan, doğumhanelerin buna göre özel olarak düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Asan, Sağlık Bakanlığının bu konuda duyarlı olduğunu, yeni yapılan hastanelerin buna göre yapıldığını belirtti.

Asan, bu önerisine muhafazakar kesimin karşı çıkıp çıkmayacağı sorusuna karşılık, "Zannetmiyorum. Çünkü doğum anı utanılacak, ayıplanılacak bir şey değil. Eşin de orada bulunması çok çok önemli" yanıtını verdi.

"EŞİM ÇOK HEYECANLANMIŞTI"

Çocuklarının doğumu sırasında eşinin çok heyecanlandığını anlatan Aşkın Asan, şunları kaydetti:

"Eşim de benim gibi olayın dehşeti ve güzelliği karşısında çok heyecanlanmıştı. Eşimden eve gidip çocuklarla ilgilenmesini istedim ama doktorlar izin vermedi. Mutlaka orada kalması gerektiğini söylediler.

Onların bu konuda kesin kanunları var. Eşim doğum anında çok heyecanlandı. Şimdi çocuklara doğum anını eşimle beraber keyifle anlatıyoruz. Ben zaten tam olarak göremediğim için daha çok eşim anlatıyor. Kutsal ve güzel bir an. Bu nedenle o tabuların yıkılması gerekiyor."

"ERKEKLER TABULARINI YIKSINLAR"

Asan, bu konuda öncelikle erkeklerin istekli olmasını sağlamak gerektiğini belirterek, erkeklere şu tavsiyelerde bulundu:

"O anda eşleri acı çekiyor ve gerçekten kocalarına ihtiyaçları var.

Ölümü en fazla o an arzular kadın. Ben mesela bin defa ölmeyi isterdim o anda. O kutsal anın paylaşılması için ben erkeklerin doğuma girmelerini tavsiye ediyorum. Tabularını yıksınlar ve gerçekten bu olaya tanıklık etsinler. Evlilik hayatın her anını paylaşmak üzere bir sözleşmedir.

Hayatın en önemli anı da doğumdur. Bu anın aslında paylaşılması gerekir.

O kutsallığın, o güzelliğin paylaşılması gerekir. Çünkü en değerli varlığı o anda ortaya çıkıyor." Aşkın Asan, babanın da doğuma girmesinin zorunlu hale getirilmesi için girişimlerde bulunacağını söyledi. Öncelikle konunun duyurularak zihin dönüşümünün sağlanması gerektiğine işaret eden Asan, ardından kanunlaşması için teklif sunacağını söyledi. Asan, "Ancak buna karşılık önümüze hastanelerin alt yapısının uygun olmadığı konusu çıkacak. Bu şartlarda ilk başta uygun olan hastanelerde bunun uygulanması ya da isteyenlerin doğuma girmesi sağlanabilir" dedi.

"İSTEMEYEN BAYAN MİLLETVEKİLLERİ VAR"

Asan, bu konuda görüştüğü bazı bayan milletvekillerinin konuya sıcak bakmadığını belirterek, "İstemeyen bayan milletvekilleri var. Bence zorunlu olması gereken bir şey" dedi.

Bazı erkeklerin de bu teklife "Biz zaten dışarıda dokuz doğuruyoruz" diyerek karşı çıktıklarını anlatan Asan, "Dokuz mokuz doğurdukları yok.

Dışarıda sigara içip keyif yapıyorlar. Kadının en çaresiz olduğu bir anda hiç tanımadığı insanlar yanında. Belki onlara kötü davranıldığı anlar da oluyor. Bu anda eşinin yanında olması lazım diye düşünüyorum" görüşünü dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber