'Geç yaşlanmak için az nefes alın'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2008 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çok fazla nefes alıp verildiğinde hücre içi oksidasyonu artıran oksijenin yaşlanmaya neden olduğu öne sürüldü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günhan Erdem, yaşlanmanın temelinde oksijenden kaynaklanan oksidasyonun yattığını savunarak şöyle konuştu:

"Oksijenin, yenilen yiyeceklerde bulunan yağ, protein, şeker gibi enerji kaynaklarındaki enerjiyi açığa çıkarmasının yanında zararlı etkisi de vardır.

Yani bizim için hayati önem taşıyan oksijen, aynı zamanda toksik bir maddedir. Soluduğumuz havada yaklaşık yüzde 21 oksijen, yüzde 78 oranında azot var. Azot gazı, atmosferde oksijenin bu zararlı etkisini tamponlar.

Böylece kanımızda çözünen oksijen miktarı düşer. Eğer saf oksijen solursak, mutlaka bir süre sonra ölürüz. Çok fazla nefes alıp verdiğimiz zaman hücre içi oksidasyonu artıran oksijen, yaşlanmaya ve yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Antioksidanlar, oksitleyici unsuru doğrudan hedef alarak, hızlı bir şekilde tepkimeye girip onu engeller ya da oksitleyici ajanın tahrip ettiği doğal molekülleri onarabilir. Bu şekilde onların eskisi gibi çalışmasını sağlayabilir.

Otomatik bir tempoda gerçekleşen nefes alış verişinde 2 nefes arasındaki zamanın uzatılması yaşlanma belirtilerini geciktirmede ve ömrün uzamasında önemli rol oynar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber