Nüfus cüzdanı çalındı, hayatı karardı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2008 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'da kafeterya işleten Ferid Habip'in hayatı, nüfus cüzdanının çalınmasıyla değişti.

Kimliğini kullanan kişiler, Habip'in adına şirket kurup, aldıkları kredi kartından alışveriş yaparken, Ferid Hapip, olmayan kredi kartının borcu yüzünden 10 gün cezaevinde yatmak zorunda kaldı.

Uzun yıllar Almanya'da yaşadıktan sonra Türkiye'ye kesin dönüş yapan Ferid Habip, 2004 yılında nüfus cüzdanı kaybolunca durumu ilgililere bildirdi ancak 2005 yılına evine telefon bağlatmak üzere Telekom'a başvurduğunda, nüfus cüzdanını kullananların, adına daha önce 5 kez telefon bağlattığını öğrendi. Bu telefonları iptal ettiren Habip, halen işlettiği kafeteryayı açmak için vergi dairesine başvurduğunda ise adına inşaat ve hafriyat şirketi bulunduğunu öğrendi.

-KAMERA ŞAKASI ZANNETTİ-

Habip, yetkili makamlara nüfus cüzdanının kötü niyetli kişilerce kullanıldığını anlatmaya çalışırken, hiç beklemediği bir olayla karşılaştı.

Ferid Habip, AA muhabirine, nüfus cüzdanını kullanan kişilerin en büyük darbesini, adına alınan kredi kartından alışveriş yapılmasıyla yaşadığını anlattı.

Habip, yerel seçimlerde oy kullandıktan sonra polis tarafından gözaltına alındığını, mal beyanında bulunmadığı için tutuklandığını öğrendiğinde, önce kendisine kamera şakası yapıldığını zannettiğini; o güne kadar hiç kredi kartı sahibi olmadığını ifade etti.

Ferid Habip, şöyle konuştu:

''O gün oy kullanmaya gelenler arasında çeşitli suçlardan arananlar olduğu için benimle birlikte yüzlerce kişi gözaltına alınmış. O kadar kalabalıktık ki bizi koyacak yer bile bulamadılar. Bu yüzden tek kişilik hücrelere ikişer kişi yerleştirildik. Burada bir süre kaldıktan sonra koğuşa geçtik. Düşünsenize; o güne kadar hiçbir gayriresmi işim olmamış, terörist değilim, cinayet işlememişim, hatta kredi kartım bile yok.

Fakat olmayan kredi kartımın borcu yüzünden cezaevindeyim. Durumumu benimle birlikte cezaevine girenlere anlattığımda duyduğum hikayeler ise psikolojimi bozdu. Çünkü daha önce bu tür olaylar yüzünden bazı kişilerin suçsuz yere yıllarca hapis yattığını öğrendim. Cezaevinde geçirdiğim 10 gün, bana 10 yıl gibi geldi.''

-NOTERDEN İMZA SİRKÜLERİ ALMIŞLAR-

Ferid Habip, cezaevinden çıktıktan sonra kendisine bir avukat tuttuğunu ve nüfus cüzdanını çalanların peşine düştüğünü ifade etti.

Kimliği kullanılarak kredi kartı alınmasına anlam veremediğini belirten Habip, ''Yasalara saygılı vatandaşlar kredi kartı alamazken, sahte kimlikle bir bankadan kredi kartı alınabilmesini ve bununla alışveriş yapılabilmesini kesinlikle anlayamıyorum. Artık ne yazık ki caddelerde stant kurularak, bir nüfus cüzdanı fotokopisiyle kredi kartı verilebiliyor'' dedi.

Habip, adına şirket kurulurken noterden imza sirküleri alınabilmesine şaşırdığını vurgulayarak, ''Noterdekiler bile kimliğin sahte olduğunu farketmemişler. Elimde, üzerinde başka bir kişinin fotoğrafının yer aldığı nüfus cüzdanımın fotokopisi var. Fotokopide bile cüzdanın üzerinde soğuk damga olmadığı görülüyor. Bunu ben farkediyorum ama bu işten sorumlu noter farketmiyor. Bunu anlamak mümkün değil'' diye konuştu.

-''PSİKOLOJİM BOZULDU''-

Ferid Habip, yaşadığı olayın etkisiyle psikolojisinin bozulduğunu, uyumakta zorluk çektiğini söyledi. Güne, ''Acaba bugün başıma ne gelecek?'' diye başladığını ifade eden Habip, ''Ya yarın bu kişilerin isimleri tecavüz olayına karışırsa ya hırsızlık yaparlarsa o zaman ne olacak?'' diye sordu.

Bu nedenle işlerinin aksadığını; bankalarda, resmi dairelerde işlem yapamadığını anlatan Habip, kimliğini kullanan kişiler hakkında maddi ve manevi tazminat talep ettiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber