Meteroloji: Sibirya soğukları sürecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2008 17:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayhan, yurt genelinde hüküm süren soğuk havanın temel nedeninin, şu anda tüm yurtta aktif olan Sibirya kökenli soğuk karakterli yüksek basınç sistemi olduğunu belirterek, ''Yüksek basınç olduğu zamanlarda sera etkisi yaratan bulutlanmanın az olması gece saatlerinde yerden ısı kaybını maksimum seviyeye çıkarıyor'' dedi.

Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin özellikle doğu bölgelerinde son 10 gündür yaşanan soğuk havanın, Ocak ayı mevsim normallerinin altında olmakla birlikte görülen en uç değerler olmadığını vurguladı. Mahmut Kayhan, ''Özellikle, Ardahan'da -34 santigrat, Kars'ta -32,2 santigrat, Erzurum'da -31,8 santigrat olarak ölçülen minimum sıcaklıklar mevsim normallerine göre düşük olmasına rağmen görülen en uç değerler değildir'' dedi.

Yurt genelinde devam eden soğuk havanın temel nedeninin, şu anda tüm yurtta aktif olan Sibirya kökenli soğuk karakterli yüksek basınç sistemi olduğunu belirten Kayhan, şöyle devam etti:

''Yüksek basınç olduğu zamanlarda sera etkisi yaratan bulutlanmanın az olması gece saatlerinde yerden ısı kaybını maksimum seviyeye çıkarıyor. Bir diğer neden ise Rusya üzerinde soğuyan havanın Kafkaslar üzerinden Erzurum, Ağrı, Kars ve iç bölgelere doğru taşınması.

Bulutlu gecelerde yerden saçılan ısı, bulut tabanına çarparak tekrar geri dönerek sera etkisi yaratıyor ve sıcaklıkların aşırı düşmesini engelliyor. Bulutsuz gecelerde ise yerden saçılan ısının kaybı maksimum seviyeye ulaşıyor. Çünkü tüm ısı uzay boşluğuna yayılıyor. Yüksek basınç olduğu zaman bulutlanma olmadığı için ısı kaybı maks seviyelere ulaşmıştır.''

Kayhan, Türkiye'de yaşanan soğuk havanın, İran'ın kuzeybatı kesimlerinde de etkili olduğunu ifade etti.

-HAVALAR ISINIYOR-

Kayhan, dünden itibaren batı bölgelerden başlayarak bir ısınmanın söz konusu olduğunu belirterek, ancak Kars, Ardahan ve Ağrı gibi doğu illerinde soğuk havanın bir süre daha hüküm sürmesini beklediklerini ifade etti.

Mahmut Kayhan, yurt genelinde hafta sonuna kadar önemli bir yağış beklemediklerini belirtti.

Meteoroloji biliminde çalışmalar sonucunda elde edilen bilgilerin sosyal çalışmalarda da kullanılabileceğini anlatan Kayhan, şöyle devam etti:

''Örneğin, biz açıklıyoruz, 'don olacak', 'soğuk olacak' diyoruz. Yollarda dikkati çekiyor, bakıyorum, güvercinler, kediler, köpekler ve diğer sokak hayvanları çöplerin başında bir gram yiyecek için bekliyorlar. Bu dönemlerde bu hayvanların insanlara en çok ihtiyaç duyduğu dönemlerdir. Bunları beslemek, donmalarını engellemek için koruma altına almak bizim insani görevlerimiz arasında olmalıdır.

Sokakta yaşayanların bu soğuk gecelerde dışarıda kalmamaları ve binalardaki tesisatların donmaya karşı koruma altına alınması gerekiyor.''

Mahmut Kayhan, soğuk günlerde il dışı seyahat edeceklere de kurumun internet sitesinde yer alan ''Karayolları Hava Tahmin Sistemi''ndeki verilere bakarak planlama yapmaları uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber