Meslek lisesi mezunu memurlara ilave kademe verilir mi?

Meslek lisesi mezunu memurlara iki kademe verilebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Eylül 2021 10:05, Son Güncelleme : 30 Eylül 2021 15:54
Meslek lisesi mezunu memurlara ilave kademe verilir mi?

Merhaba ben Anadolu meslek lisesi mezunuyum. Hazırlık sınıfı okuduğum için dilekçe yazdım ve bir kademe aldım. Fakat Kanunda mesleki öğretim mezunlarına ayrıca bir kademe verilir hükmü var. Ayrıca bir kademe daha vermeleri gerekmiyor mu?

657 Sayılı Kanunun 36/A maddesine göre liseyi bitirenler 13. derecenin 3. kademesinden, lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler 12. derecenin 3. kademesinden memuriyete başlamaktadır.

Kanunun 36/A-6b maddesinde ise "Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir." denilmektedir.

94 Seri Numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde; ortaokul ve dengi, lise ve dengi okullarda normal öğrenim sürelerinden fazla öğrenim görenlerin hazırlık sınıfında okuyanlar da dahil, daha sonra yükseköğrenim görmeleri halinde yapılacak intibaklarında boş kadro olması şartıyla yükselebilecekleri derece ve kademeye yükseltilecekleri belirtilmiştir.

Diğer taraftan Talim ve Terbiye Kurulunun 7.6.2005 tarihli ve 184 sayılı Kararı ile üç yıllık genel, mesleki ve teknik liselerin eğitim ve öğretim süresi, 2005-2006 öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere kademeli olarak 4 yıla çıkarılmıştır.

Hazırlık sınıfının ortaöğretimde normal öğrenim süresi üzerine ilave bir öğrenim sayılması sebebiyle ilave bir kademe verilmesi konusunda hem Danıştay kararı, hem mülga Devlet Personel Başkanlığı görüşleri hem de Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği arasında görüş birliği mevcuttur.

2005 yılından önce genel lise öğrenimin 3 yıl, teknik liselerin ise 4 yıl olduğu dönemde teknik liselerden mezun olanlardan teknisyen kadrosuna atananlar hem normal öğrenim süresinden fazla olan öğrenimleri, hem de teknik öğretim okulu mezunu olmaları sebebiyle iki kademe ilerlemesinden faydalanmıştır.

Ancak lise öğreniminin 2005 yılından itibaren 4 yıla çıkarılması sebebiyle bu tarihten sonra liselerden mezun olanlar hazırlık sınıfı okumaları halinde ilave bir kademeden yararlanacak, bu durumdakilerden mesleki ve teknik anadolu lisesi bitirerek teknisyen kadrosuna atananlar normal öğrenim süresi olan 4 yıldan fazla öğrenim görmedikleri için bu öğrenime dayalı olarak ilave kademe alamayacaklardır.

Sonuç olarak 2005 yılından sonra ortaöğretim düzeyinde teknik öğrenim veren okullardan mezun olanların meslekleriyle ilgili görevlerde çalışıp çalışmadıklarına bakılmaksızın ilave kademe ilerlemesinden yararlanamayacağını, bunlardan hazırlık sınıfı okuyanlara ise bir kademe ilerlemesi verileceğini değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber