Yüksek Seçim Kurulu kararları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2008 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2 yıl için yeniden oluşturulacak olan il ve ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurabilecek, ilçe seçim kurullarının kuruluşunda üye istenilebilecek, seçmen kütüğü verilebilecek ve seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partileri ilan etti.

YSK'nın konuya ilişkin kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre seçmen kütüğü verilebilecek, iki yıl süre için yeniden kurulacak il ve ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurabilecek, ilçe seçim kurullarının kuruluşunda üye istenilebilecek ve seçimlere katılma yeterliği taşıyan siyasi partiler şöyle:

"Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Demokratik Toplum Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Hürriyet ve Değişim Partisi, İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Saadet Partisi, Sosyaldemokrat Halk Partisi ve Türkiye Komünist Partisi."

YSK'nın seçmen kütüklerine ilişkin kararında da her yıl Ocak ayında siyasi partilerin seçime katılabilme yeterliliklerinin yeniden saptanarak ilan edileceği belirtilerek, seçim dönemi kavramının 5768 sayılı Kanun'un 1. maddesi ile değişik 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 77. maddesinde yer alan dört (milletvekili genel seçimi) ve 2972 sayılı Kanun'nun 8. maddesinde belirtilen beşer (mahalli idareler seçimi) yıllık dönemler olarak anlaşılması gerektiği kaydedildi.

Kararda, seçmen kütüğü örneği istemeye asıl olarak siyasi partilerin genel merkezlerinin yetkili olduğu, ancak yetki verilmesi koşuluyla il ve ilçe başkanlarının da istemde bulunabilecekleri belirtilerek, bu talebin elektronik ortamda karşılanacağı ifade edildi.

Verilecek seçmen kütüğü örneklerinin gideri karşılığı ödenecek tutar ise 2008 yılı için her seçmen başına 5 YKr olarak tespit edildi.

İl ve ilçe seçim kurullarına ilişkin kararda ise 25 Ocak 2008 tarihinden itibaren bir hafta içinde 2 yıl süre için yeniden kurulacakları bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber